Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

The Ryder Cup Wedstrijdvormen

Spelvormen eerste 2 Ryder Cup dagen: Foursome en Fourball

Op de eerste twee dagen van de Ryder Cup, op vrijdag en zaterdag, nemen Amerika en Europa het tegen elkaar op in teams van twee spelers. Twee spelers van Amerika gaan strijden tegen twee spelers van Europa. De captains van beide teams bepalen, in overleg met de spelers, donderdagavond welke 2 spelers er vrijdag samen de baan in gaan om tegen twee spelers van het andere team hun 2 ‘foursome’ en 2 ‘fourball’ wedstrijden gaan spelen.

Finaledag worden er 12 ‘singles’ gespeeld

Op de finaledag op zondag worden er 12 ‘singles’ gespeeld. ‘Single’ betekent dat elke speler alleen speelt tegen een speler van het andere team. Alle 12 spelers van team USA en team Europa gaan de baan in om het tegen elkaar op te nemen.

Koppels worden door de captains bekendgemaakt aan referee

Voor elke speelronde worden de koppels bekendgemaakt aan de referee. Hierdoor kunnen de captains geen rekening houden met elkaars team. In totaal zullen 8 spelers van Team Amerika en 8 spelers van Team Europa de baan in gaan om het tegen elkaar op te nemen in de ‘foursome’ en ‘fourball’ wedstrijden. Er zijn per land dus 4 teams van 2 personen geformeerd. De keuze welke 4 spelers er dan niet mee zullen doen wordt bepaald door de captain.

Teamselectie een tactische keuze door de beide captains

Vaak wordt er zo gekozen dat bepaalde spelers niet twee keer 36 holes achter elkaar spelen om vermoeidheid te voorkomen. Anderzijds worden nieuwe spelers wel eens gespaard in een eerste wedstrijdronde om zo aan de sfeer en de ambiance te kunnen wennen. De Ryder Cup is namelijk een uniek evenement waar andere wetten gelden.

Puntenverdeling op de Ryder Cup

Op de eerste twee speldagen worden er in totaal 16 punten verdeeld in de 2 ‘Foursome’ en 2 ‘Fourball’ wedstrijden (4 punten per wedstrijd). Op de finaledag wordt er gestreden om de laatste 12 punten. Iedere gewonnen wedstrijd levert 1 punt op, een gelijkspel levert ieder team een half punt op. Tijdens het toernooi zijn er 28 punten te vergeven, waarbij het team dat als eerste 14,5 punten heeft gewonnen de nieuwe Ryder Cup winnaar zal zijn. Met name de finaledag zorgt altijd voor een groot spektakel, met veel strategisch te maken keuzes door de captains, spanning bij de spelers en een opgewonden, enthousiast publiek. Kijken dus!

Uitleg spelvormen Ryder Cup

Uitleg Matchplay

Matchplay is de spelvorm waar twee spelers tegen elkaar spelen om winst van de hole (in de Ryder Cup dus USA tegen Europa). De punten worden als volgt benoemd:

  • '1 up' = de speler staat 1 hole voor op de ander
  • 'all square' = beide spelers staan gelijk
  • '1 down' = de speler staat met 1 hole achter op de ander

Puntentelling matchplay

Op een 18 holes golfbaan zijn er in een matchplay wedstrijd dus 18 punten te verdienen. Degene die een hole wint van de ander krijgt 1 punt. Als een speler bijvoorbeeld ‘3 up’ staat met nog 2 holes te spelen, na hole 16 dus, is de partij afgelopen: de andere speler kan niet meer winnen.

Dormie

Staat de speler ‘2 up’ met nog 2 holes te spelen staat hij ‘dormie’, oftewel evenveel holes waarvoor er nog te spelen is. De andere speler kan de partij nog maximaal gelijkspelen.

De hole 'geven'

In matchplay mag de hole ‘gegeven’ worden. Dit betekent dat een speler met een uitzichtloze situatie de hole op kan geven. De andere speler krijgt het punt en de bal hoeft om die reden dan niet te worden uitgeholed. Het is aan de spelers zelf om dit mede te delen aan de ander.

Uitleg Foursome

Foursome is de wedstrijdvorm waar twee spelers tegen twee anderen spelen waarbij de ene speler op de ‘even holes’ en de andere speler op de ‘oneven holes’ afslaat. De speler die niet heeft afgeslagen speelt de afgeslagen bal van de ander door. Er wordt om en om verder gespeeld totdat de bal is uitgeholed.

Uitleg Fourball

Fourball betekent dat beide spelers in het team met hun eigen bal de hole uitspelen en dat de beste van de twee scores telt voor de wedstrijd. Bijvoorbeeld: een speler maakt een par waar de ander een birdie maakt. De birdie telt hiermee als de beste score voor het team.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact