Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

The Ryder Cup

Team USA vs. Team Europa

The Ryder Cup wordt iedere twee jaar gespeeld en is hét grootste matchplay toernooi ter wereld. In 3 wedstrijddagen nemen de 12 beste golfers van Amerika het op tegen de 12 beste golfers van Europa.

Geschiedenis Ryder Cup toernooi

De Ryder Cup was vanaf 1927 tot 1979 een matchplay wedstrijd tussen de 12 beste golf professionals van de USA en Groot Brittannië. Het krachtsverschil was heel lang dusdanig groot dat er nauwelijks sprake was van een echte wedstrijd.

Vanaf 1979 eens in de 2 jaar Team USA vs. Team Europa

Vanaf 1979 mochten spelers uit de rest van Europa meedoen in de twee jaarlijkse strijd om de Ryder Cup. Met name onder de vaak bezielende aanmoedigingen van latere captain Severiano Ballesteros was er eindelijk weer sprake van een echte strijd. Het Europese team begon eerst in Europa maar later ook op Amerikaanse bodem de Ryder Cup te winnen.

Ryder Cup is ’s werelds grootste matchplay toernooi

Zelf ben ik twee keer bij een Ryder Cup geweest en ik kan u verzekeren dat de sfeer die daar heerst nergens mee te vergelijken is. Het is een bijzondere ervaring om de spelers die elke week om zeer grote geldbedragen spelen tijdens deze wedstrijd om de eer samen te zien spelen en met elkaar en voor elkaar de baan in gaan. De spanning is van de diverse gezichten af te lezen.

Je verliest tijdens de Ryder Cup niet zelf maar als team

Iedere speler probeert te winnen voor het team. Dat blijkt een totaal andere beleving te geven waarbij het publiek van doorslaggevende betekenis kan zijn. Spelers worden getroost en bejubeld. Zoals gewoonlijk in de sport liggen vreugde en verdriet zeer dicht bij elkaar. Ryder Cup momenten staan in ieders geheugen gegrift.

De Ryder Cup gaat niet om prijzengeld maar om de eer

De teamformatie van Amerika vindt plaats op basis van gewonnen prijzengeld en 4 wildcards. De 8 Amerikaanse spelers met het meest gewonnen prijzengeld van afgelopen golfseizoen kwalificeren zich direct voor de Ryder Cup 2012. Daarnaast kiest de Amerikaanse captain 4 spelers zelf via zogenoemde wildcards.

De beste 10 spelers van Europa kwalificeren zich direct voor de Ryder Cup 2012. Daarnaast selecteert de Europese captain nog 2 Europese spelers via de wildcard. De Ryder Cup wordt niet gespeeld voor prijzengeld maar puur voor de eer en eeuwige roem. Mede hierdoor is de Ryder Cup een toernooi dat een heel andere dimensie geeft aan de golfsport.

De Ryder Cup in 10 zinnen:

  1. Aangeboden door Samuel Ryder in 1927.
  2. Tot 1979 gespeeld tussen teams van USA en Groot Brittanië.
  3. Vanaf dat jaar een wedstrijd tussen USA en heel Europa.
  4. Een wedstrijd waar het om ’s lands eer gaat.
  5. Een wedstrijd zonder prijzengeld voor de winnaar.
  6. Een wedstrijd die elke twee jaar wordt gespeeld in Amerika of Europa.
  7. Een wedstrijd tussen twee teams van elk 12 spelers.
  8. Een trofee die iedereen heel graag wil hebben.
  9. Een wedstrijd waar iedere golfprofessional aan mee wil doen.
  10. Een van de weinige matchplay wedstrijden die er écht toedoen.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact