Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Bulge and Roll

Dit is een oud, maar nog steeds bestaand begrip. De ‘Bulge and Roll’ op het slagvlak van een houten en veel hybride stokken is een technische eigenschap van het slagvlak waardoor een eventuele afwijking op het moment van impact wordt gecompenseerd.

Zoals bijgaand fotootje laat zien hebben de stokken een horizontale ‘Bulge’ en een vertikale ‘Roll’.

Door deze technsiche eigenschap ontstaat er, als de speler in de slag de bal buiten de ‘sweet spot’ raakt een tegendraaiend effect in de bal waardoor de bal in feite terugdraait, tegen het verkeerde effect in. Dit compenseren ontstaat door de ‘tandwielwerking’ van de ronding op het slagvlak. Als we bij het slaan met een ijzer de bal aan de buitenkant van het slagvlak raken zal de bal naar rechts gaan.

Door de horizontale ‘Bulge’ bij de houten stokken nu zal de bal als op een tandwiel terugdraaien naar de doel richting. Zo wordt als men de bal onderop of juist boven aan het slagvlak raakt de bal respectievelijk toch relatief hoog gaan of juist lager blijven dan we zouden verwachten.

Voor wat betreft de hybrides zijn er producenten die twee soorten hebben gemaakt. Een type hybride met een ‘Bulge and Roll’ slagvlak en een type met een ‘recht’ slagvlak, dat dus meer de eigenschappen van een ijzeren stok zal hebben.

Bij de houten stokken hebben alle modellen nog de ‘Bulge and Roll’ eigenschappen bij het slagvlak.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact