Hoe koopt u een nieuwe golfset?

Advies bij Golfclubs kopen

Voor de aanschaf van een nieuwe golfset is het verstandig een aantal zaken in overweging te nemen:

Hoeveel geld wilt u besteden?

Een nieuwe golfset zal een bedrag vergen vanaf circa 200 euro voor een halve set. Alles wat u daaronder koopt kunt u beschouwen als minder van kwaliteit. Uitzondering hierop zijn de ‘oude’ modellen van de diverse merken, deze worden vaak, begrijpelijk, tegen (flink) lagere prijzen aangeboden. Wij maken hierbij een onderscheid in A-, B- of C-merken. A is daarbij topkwaliteit en zo verder naar beneden. De D merken zijn de ‘nieuwe’ golfclubs die te koop zijn bij de verschillende ‘dumpzaken'.

Koop ik een hele of een halve golfset?

Veel golfers beginnen met een halve set en schaffen eventueel pas in een later stadium een volledige set aan. Belangrijke overweging om een halve set aan te schaffen is meestal de lagere prijs. Hou er rekening mee dat u zelden een aanvulling op de set kunt kopen, naast het feit dat de nieuwe en de eerder gekochte golfclubs zoals u zult begrijpen anders aan zullen voelen. Naast de prijs is de keuze voor een hele of halve set vooral een persoonlijke. De ene golfer zoekt een bepaalde opbouw in zijn spel en dus materiaal, waar de andere meteen alles wil hebben, het is maar waar je je prettig bij voelt.

Shaft van staal of graphite?

Als u bovenstaande vragen heeft beantwoord komt de volgende: wat voor shaft kiezen we? Dit kunt u eigenlijk alleen maar kiezen nadat u dit heeft geprobeerd. Ga, het liefst met uw professional, naar een driving range en probeer de verschillen te voelen.

Een stalen shaft is zwaarder, geeft meer gevoel (respons) maar geeft bij het niet helemaal goed raken van de bal ook meer trillingen naar uw lichaam. Hierbij komen we meteen bij een van de voordelen van graphite. Een graphite shaft is opgebouwd uit vezels die in elkaar zijn gevlochten. Dit zorgt ervoor dat de eventuele trillingen door de shaft worden opgevangen. We adviseren graphite shafts dus meer aan mensen die blessuregevoelig zijn. De shaft is wat lichter, waardoor de gewicht verdeling van de golfclub verandert. Een relatief zwaarder uiteinde van de golfclub zal in de swing wat meer snelheid genereren. Minder sterke mensen als ook oudere mensen adviseren we dan ook vaak om een golfclub met een graphite shaft te kopen. Tot slot zijn er de mensen met een wat lagere swingsnelheid die baat hebben bij graphite shafts.

Welke specificaties heeft mijn golfclub nodig?

Hier praten we in eerste instantie over de lengte van de golfclub, de dikte van de grip en in een later stadium de lie van de golfclub.

De lengte van de golfclub

De lengte wordt gemeten aan de hand van de relatieve lengte van de armen. Anders gezegd de afstand van de vingertoppen van de linker hand tot de grond. Mensen zijn vaak verbaasd, als ik twee mensen van gelijke lengte naast elkaar zet, om te zien dat de handen niet even laag uitkomen. Bij bijvoorbeeld een te korte golfclub zal de speler te veel voorover gaan staan met alle gevolgen voor de stand en dus de swing. Liever iets te lang dan iets te kort.

De dikte van de grip

De dikte van de grip wordt bepaald door de grootte van de handen en de lengte van de vingers. Richtlijn hierbij is dat als de golfer de golfclub vast heeft in de linker hand de vingertoppen van de middelvinger en de ringvinger net de hand moeten raken.

Bij een te dunne grip zult u meer gaan knijpen en dus minder soepel kunnen bewegen door opbouw van te veel spierspanning in de handen en armen.

Voor wat betreft de damesspeelsters: we komen steeds meer wat grotere dames tegen die dus met langere golfclubs zouden moeten spelen. We adviseren deze dames dan ook steeds vaker om met een herenset te gaan spelen met graphite shaft. Let er bij de (betere) golfclubs er op dat door een golfclub langer te maken de flexibiliteit van de shaft verandert.

De lie van de golfclub

De lie van de golfclub is de hoek waarmee de shaft in de kop zit. Dit noemen we ‘flat’ of ‘upright’. Een langere golfclub zetten we vaak een aantal graden ‘upright’ en om een golfclub niet korter te hoeven maken, dit scheelt tenslotte snelheid, kunnen we de lie een aantal graden flat maken. De hoek van de shaft ten opzichte van de ondergrond wordt bij ‘flat’ kleiner en bij ‘upright’ andersom.

Het gewicht van de golfclub

Voor wat betreft het gewicht van uw toekomstige golfstok het volgende: dit gewicht kan grofweg gezegd op twee manieren worden verdeeld. Het gewicht kan meer in de kop van de stok zitten, dit geeft wat meer snelheid maar over het algemeen wat minder gevoel. Of het gewicht is meer over de hele stok verdeeld, de shaft en de kop voelen meer als een geheel aan. Dit geeft dus veelal wat meer gevoel en komt men meestal tegen bij de wat betere  stokken. Ook dit is echter weer een kwestie van gevoel, en dus uitproberen.

Algemeen advies is dus om een nieuwe set golfclubs aan te schaffen nadat u deze heeft uitgeprobeerd, al dan niet samen met uw professioanal en nog beter op een zogenaamde ‘demo dag’ met behulp van een swing computer waarmee we uw swingsnelheid kunnen meten en dus de voor u optimale soort shaft uit kunnen kiezen.

Mocht u tot slot kiezen voor een ‘2e handsje’ let dan voornamelijk op de lengte van de stok en de kwaliteit van de grips. Mochten de grips versleten zijn (glad) dan kunt u deze het best meteen laten vervangen. Dit kan voor een prijs van tussen de 6 en 10 euro per grip.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact