Golf Hybride
Hybrides zijn tegenwoordig populaire stokken in de tas van veel golfers. Steeds meer zien we ook dat veel tour professionals gebruik maken van deze hybride clubs.
Wat is een hybride?
Om kort te gaan, het clubhoofd is zoals van een houten stok (maar dan kleiner) waardoor de stok makkelijker door het gras heen zal glijden terwijl de shaft wat korter is waardoor de gemiddelde speler makkelijker controle houdt over de stok. De stok is daarnaast wat lichter zodat makkelijker swingsnelheid kan worden gegenereerd en tot slot heeft de hybride een bredere zool voor een lager zwaartepunt en meer stabiliteit.
Vroeger speelden we met houten tot en met de houten 5 en met ijzers tot met zelfs een ijzeren 1 voor de topspelers. Later zijn producenten ‘hogere’ houten gaan maken zoals de houten 7 en 9 om hiermee ook uit de (semi) rough te kunnen slaan voor het overbruggen van grotere afstand vanuit een lastiger situatie.
Zoals eerder al aangegeven gaan steeds meer spelers hybride stokken gebruiken. Iedereen kan dus gebruik maken van deze technische ontwikkeling. Zowel voor de betere speler also ook voor de meer recreatieve golfer geeft de stok meer speel gemak en meer afstand. Meestal ligt de overgang van ijzeren stokken naar hybrides bij de heren bij de Y 5 en bij de dames bij de Y 6. Veel ‘beginsets’ worden standaard geleverd met twee hybrides naast de houten die nog steeds in de tas zitten. Bedoeling is dat we dezelfde swing blijven maken als met alle andere stokken.
Omdat de stok steeds meer aan populariteit wint is het logisch dat elke zichzelf respecterende stokken fabrikant hybrides in hun programma heeft opgenomen. Door de extra technologie zijn de stokken echter wel wat duurder dan de ijzeren stokken in de tas. Voor veel mensen weegt het extra speelgemak echter wel op tegen het hogere prijsniveau.
Hoe kies je een hybride?
Factoren die bij de keuze van de individuele speler voor welke hybride een rol spelen zijn de volgende: Swingsnelheid, loft, shaft flex, natuurlijke balvlucht.
Anders gezegd, past de hybride bij uw swing en past hij in uw set. De hybride zal wat meer swingsnelheid genereren en door het over het algemeen lagere zwaartepunt een hogere balvlucht geven. Twee zaken die voor veel spelers van belang zijn. Een grotere kop voor de recreatieve speler en een kleinere kop voor de betere speler. De shaft keuze is belangrijk: een lichtere shaft geeft wat meer snelheid maar een lichtere shaft kan ook voor de speler met een hoge swingsnelheid minder controle geven om dat hij of zij minder gevoel heeft over de positie van het clubhoofd tijdens de swing.
U begrijpt het al. Algemeen advies is om een hybride uit te kiezen onder begeleiding van iemand die daar verstand van heeft. Een goed geoutilleerde golfshop, op bijvoorbeeld een ‘demodag’ van een bepaald merk stokken waar gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde swingcomputer. Het is onmogelijk te zeggen dat een bepaalde hybride een ander ijzer vervangt, dit is zoals boven beschreven van teveel factoren afhankelijk. Laat u adviseren, ga bij voorkeur buiten op een driving de stokken uitproberen omdat u daar de balvlucht ziet. De locaties waar u dit binnen ook kunt zien zijn beperkt tot een enkele goede. De zogenaamde ‘mega’ stores zijn hierin vaak te beperkt en de dienstdoende mensen zijn vaak te weinig onderlegd om u van goed advies te dienen. Het beste is als u één type stok kunt uitproberen met verschillende shafts, dan voelt u en ziet u het beste het verschil tussen de ene en de andere shaft. Om te weten wat u het prettigst vindt slaan moet u tenslotte ook weten wat niet fijn slaat.
Tot slot kies een hybride met voldoende loft. Hybrides varieren met betrekking tot loft vaak van hoeken tussen de 13 of 15 graden tot en met hoeken van 28 of 30 graden. Een beginnende speler bijvoorbeeld kan voor een hybride met geringe loft beter kiezen voor een houten met wat meer loft gezien de te verwachten balvlucht. Hetzelfde geldt voor golfers met een wat lagere swingsnelheid. Er zijn een aantal producenten die ‘off set’ stokken hebben gemaakt. Het slagvlak zit hierbij meer achter de shaft zodat de speler iets meer tijd heeft voor de release. Dit maakt de stok wat meer vergevings gezind, meer speelgemak dus.
Tegenwoordig hebben de betere merken hybrides waarvan je de positie van de kop zelf in kunt stellen, je kunt hem een beetje ‘open’ laten zetten of juist ‘square’ of zoals vaak gebeurd een beetje ‘gesloten’. Hierdoor kan de speler vanuit de stok gezien beter rekening houden met zijn of haar natuurlijke balvlucht.
Al met al, keuze genoeg dus. Zoveel zelfs dat u het beste naar iemand toe kunt gaan die er verstand van heeft. Uw professional, hij kent uw spel tenslotte het beste, een officiele fitter, hij heeft alle benodigde apparatuur om de beste stok voor u aan te meten of de goede golfshop die regelmatig ‘demo’ dagen heeft van verschillende merken stokken.
Ontdek meer
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.