Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

De energieloze golfswing

De natuurlijke golfbeweging

Vanuit de zojuist aangeleerde natuurlijke posities is het makkelijk bewegen. Zoals we al zeiden, vanuit een ontspannen golfhouding kunt u het makkelijkst uw golfswing leren.

De natuurlijke, energieloze beweging leren

Het zou zo moeten zijn dat het volgende deel van de golfswing het vorige deel soepel opvolgt. Als voorbeeld: als u klaar bent met vanuit de schouders te draaien (uw fysieke grens) moet de knik van de linkerpols naar boven toe vanzelf volgen. Probeer maar eens uw polsen te knikken in de set–up positie. Welke kant gaat de golfclub het makkelijkst op? Naar boven! De natuurlijke knik van uw polsen als u iets vast heeft is naar boven toe (een knik naar links of naar rechts voelt u duidelijk in beide ellebogen). Dit noemen we een logische, natuurlijke (energieloze) beweging.

Soepele polsknik na uw achterzwaai

Dit is ook de enige polsknik waarbij de positie van de onderste rand van het slagvlak gelijk blijft ten opzichte van uw schouderlijn. Zolang deze posities ten opzichte van elkaar dezelfde blijven hoeft u in de voorwaartse golfswing (down swing), door de bal heen, niets te corrigeren.

In de juiste golfswing sluit alles naadloos aan

Vervolgens kunt u zo bij alle posities in uw beweging volgen en voelen dat het één aansluit bij het ander. U kunt dit feitelijk alleen maar voelen als u de beweging langzaam, bijna stap voor stap uitvoert. Hoe dichter u tegen een fysieke grens aankomt hoe meer de volgende stap als vanzelf volgt.

Polsen niet te ver naar achteren knikken

Als u bijvoorbeeld in de golfswing de pols te ver naar achter knikt zult u voelen dat de golfclub veel zwaarder aanvoelt met als gevolg dat de linkerhand verkrampt. Een reden dat u de pols naar achter knikt kan zijn dat er te veel spanning zit in uw linkerhand. Zoals bij stap 4, de golfgrip, is uitgelegd kan dit weer gebeuren omdat de rechterhand niet voldoende ondersteunt. Onderken hier dus weer het belang van een goede balans in de handen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de hele arm verkrampt waardoor de hele golfswing houterig aan gaat voelen.

In een goede golfswing gaat alles vanzelf

Als u een echte goede bal slaat, voelt u feitelijk niets: 'de golfbal raakt u soepel en vliegt geruisloos weg'. Dit komt omdat de golfswing terug, na de juiste soepele polsknik, ook weer vanzelf gaat. Als u vanuit een goede set–up begonnen bent kan de bal dan ook alleen nog maar recht gaan. De richting heeft u immers van te voren al bepaald. Besef dan ook, voordat u de golfswing gaat maken, dat u de juiste golfgrip, golfhouding en balpositie heeft ingenomen.

Ontspannen golfswing

Zolang u dus ontspannen blijft bewegen is de golfswing een aantal logisch op elkaar aansluitende bewegingen. Een 'energieloze golfswing' ook wel 'ontspannen golfswing' noemen we een golfswing die vanzelf ophoudt, zowel in de backswing als in de doorzwaai: 'u bent lekker aan het zwaaien met de golfclub'.

Golfswing verbeteren

Om uw golfswing te kunnen verbeteren is het aan te bevelen om de golfswing eerst eens een aantal keren te maken met een pitching wedge of een sand wedge. U zult merken dat u heel makkelijk een afstand van rond 30 meter kunt overbruggen met een van deze golfclubs. Als u deze ontspannen golfswing gaat uitvoeren met andere golfclubs, kunt u theoretisch met elke langere golfclub zonder grote moeite een grotere afstand afleggen. Dus ook met uw hybride, houten of driver.

Golfswing instructie (in 1 minuut)

Voor het leren of verbeteren van uw golfswing

De golfswing in 7 stappen:

  1. U heeft eerst de juiste golfgrip, houding en balpositie ingenomen
  2. Draai vanuit uw schouders naar achter (back swing)
  3. Stop voor het punt dat u moet forceren
  4. Maak de soepele polsknik naar boven
  5. Draai vanuit uw heupen naar voren (down swing)
  6. Sla door de bal heen
  7. Draai met uw schouders, ook als de bal weg is, helemaal door

Controleer voor het maken van de golfswing altijd:

De juiste golfgrip. Bekijk de instructie hier...

De juiste golfhouding. Bekijk de instructie hier...

De juiste afstand tot de golfbal. Bekijk de instructie hier...

De juiste balpositie. Bekijk de instructie hier...

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact