Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

De juiste golfhouding

Belangrijk om goed te kunnen bewegen

De juiste golfhouding in beeld

Instructie voor de goede golfhouding (duur 1,5 minuten)

Video inhoud samengevat:

Van belang bij het kunnen uitvoeren van de golfswing is het innemen van de juiste golfhouding. De golfswing is namelijk een natuurlijke beweging. Dit betekent dat u uw lichaam in staat moet stellen om soepel te kunnen bewegen. Belangrijk dus om een goede houding aan te nemen waarbij u ontspannen kunt staan. De goede golfhouding in 4 stappen:
1. Sta altijd rechtop
2. Ga vanuit het bekken naar voren tot het moment dat u spanning in de knieholtes voelt
3. Knik uw knieën tot het punt u geen spanning meer voelt
4. Laat de armen hangen en breng de handen bij elkaar.

Een ontspannen golfswing komt voort uit de goede golfhouding

Bewegen doen we het makkelijkst vanuit een ontspannen houding. De meest ontspannen stand die u aan kunt nemen is een houding opgebouwd uit de natuurlijke posities van het menselijk lichaam. De meeste mensen staan met een bolle rug of hangen teveel in hun rug. Dit gaan we nu omdraaien. De juiste golfhouding leren in een aantal eenvoudige stappen:

De rug

Als u rechtop staat heeft u een holle rug, de wervelkolom draait onderin uw rug een beetje naar binnen toe. Als u dan uw borstbeen iets optrekt, voelt u uw schouders een beetje naar achter trekken en uw rug recht. Vanuit dit uitgangspunt gaan we leren bewegen. Sta dus altijd geheel rechtop voordat u de golfhouding in gaat nemen.

De knieën, bekken en armen

Om vervolgens een goede golfhouding aan te nemen kantelt u vanuit uw bekken naar voren totdat u uw knieholtes voelt trekken. Een makkelijke manier om dit te oefenen is een stok op uw schaambeen te leggen en vervolgens licht te duwen. U kunt dan voelen dat uw rug in zijn natuurlijke positie blijft. Hierna knikt u iets door uw knieën waardoor de spanning uit uw rug en schouders naar de buitenkant van uw bovenbenen zakt. Denk hierbij aan de houding die bijvoorbeeld een tennisser heeft als hij een service op staat te wachten. Als u tenslotte uw armen laat hangen staat u in een ontspannen golfhouding van waaruit u de soepele golfswing kunt gaan maken.

De voeten

De voeten staan ter breedte van uw schouders uit elkaar en de handen komen als u de stok vastpakt ter hoogte van de binnenkant van uw linkerbovenbeen te zitten (voor de linkshandige spelers: het rechterbeen). U kunt uw voeten een klein beetje naar buiten draaien, zodat u 'meer open' staat. Enerzijds om stabieler te staan in uw beweging en anderzijds om makkelijker te draaien naar de eindstand toe. Het gewicht in deze houding is gelijk verdeeld op beide voeten ─Śn op de hele voet.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact