Golf Wedge
De ontwikkeling van de Wedge
Vroeger bestond een standaard golfset uit een ijzer 3 tot en met Pitching Wedge. Aangevuld met een speciale Sand Wedge, een aantal houten en natuurlijk de putter was de set compleet. Door de diverse ontwikkelingen in materialen en ballen zijn we door de jaren heen steeds verder gaan slaan met als gevolg dat we de kortere stokken steeds meer gingen gebruiken voor de slagen naar de green toe en rond de green.
Voorbeeld
Als voorbeeld speelde ik 30 jaar geleden hole 12 van de Eindhovensche golf, een par 4 van circa 385 meter met een flauwe dog leg naar links, met een Houten 3 en een ijzer 4 of 3 naar de green. Tegenwoordig gebruik ik hier meestal een driver en een ijzer 8 of 9 om de green te halen. Dit fenomeen heeft enerzijds tot gevolg gehad dat de meeste (wedstrijd) golfbanen langer werden gemaakt. Anderzijds zijn we de korte stokken zoals gezegd veel meer gaan gebruiken.
Verschillende Wedges
Een Pitching Wedge nu, heeft een loft van 48 graden en een Sand Wedge een loft van 56 graden. Het verschil in loft tussen deze twee stokken is (te) groot. De producenten zijn in samenwerking met de tour professionals toen meer wedges gaan ontwikkelen: een Gap Wedge (52 graden) en een Lob Wedge (60 graden). Dit betekent dat, wat u wellicht wel eens gelezen heeft, de tour spelers 4 wedges in hun tas hebben zitten als ze spelen. Dit geldt ook voor de betere amateurs. We kunnen allemaal een bal op de fairway slaan en een bal naar de green toe slaan, maar de speler die de bal het dichtst bij de vlag slaat en dus de minste putt slagen nodig heeft zal de wedstrijden winnen.
Belangrijk bij de keuze van een Wedge
Een zaak die van belang is bij de keuze voor welke wedge u in de tas wilt hebben is dus duidelijk: de loft. Eerst de set indien gewenst aanvullen met een Gap Wedge en later eventueel met een Lob Wedge.
Tweede factor die van belang is bij de keuze voor een bepaalde wedge is de bounce. Dit verschijnsel wordt elders beschreven maar betekent vooral dat de onderkant van het slagvlak wat ronder is zodat de Sand Wedge wat makkelijker door het zand heen glijdt zodat de bal makkelijker uit de bunker wordt geslagen. Deze ronding zorgt er echter wel voor dat de stok bij een wat ‘kalere’ ligging op de ondergrond zal gaan ketsen zodat de bal te hoog wordt geraakt. Veel bounce is dus niet altijd verstandig. Meestal wordt er bij bounce gesproken in aantallen van 4, 8 of 16 graden.
Een derde belangrijke factor is de natuurlijke golfswing van een golfer. Bij een steilere golfswing kiest de speler voor meer bounce en bij een vlakkere golfswing voor wat minder bounce.
Last but not least is de prestatie van de wedge van belang. Hoe ziet hij er uit, hoe voelt hij aan. Dit heeft te maken met de kleur van de wedge, metal of ‘oil can’ (een beetje roestig) en de groeven die in het slagvlak van de wegde zitten. Verder is het gewicht van de stok belangrijk, veelal wordt hier de gewichtverdeling bedoelt en niet het feitelijke gewicht. Genoemde factoren worden mede bepaald door de shaft die in uw wedge zit. De meest gebruikte wedges zijn de ‘Vokey’ wedges van Titleist en de diverse wedges van het merk Cleveland.
Kenmerken van een goede Wedge
Kenmerken van goede wedges zijn onder andere de wat scherper uitziende onderkant. Hierdoor heeft de speler de indruk wat makkelijker bij de bal te komen. De diepte en de scherpte van de groeven zorgen voor een bepaalde mate van spin op de bal.
Let op, back spin is niet altijd fijn. Back spin is het tegendraaiende effect op de bal wat veroorzaakt wordt door de schuinte van het slagvlak en de snelheid waarmee de bal geraakt wordt. De back spin die we op televisie zien heeft vooral te maken met de kwaliteit van de greens. Alleen door hier naar te kijken weet u ook dat een bal wel eens verder terug rolt dat we willen.
Het proberen met back spin te slaan is dus iets wat lastig is. Wij krijgen als professional regelmatig de vraag hoe we met back spin kunnen spelen. Welnu, dit gaat dus vanzelf. De mate van back spin is moeilijk te controleren dus niet iets om naar te streven hoewel het er natuurlijk wel spectaculair uitziet. Aan de ‘pitch mark’ die u heeft veroorzaakt ziet u echter dat uw bal wel degelijk veel of minder backspin had. Ook wij kunnen echter op een bal van binnen de 50 meter niet of amper back spin meegeven simpelweg omdat de bal vanaf deze afstand geslagen gewoon te weinig snelheid heeft.
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.