Leren golfen met de Wedge

10 adviezen van Bob Vokey, ontwerper Titleist Wedges

1. Gebruik de wedge zoals hij gemaakt is

Veel mensen leggen de bal naar hun rechtervoet toe om makkelijker bij de bal te komen. Hierdoor haalt men juist de loft van de wedge weg waardoor de bal minder ver de lucht in gaat. Gebruik de zool en de achterrand van de wedge en leg de bal in het midden, tussen uw hakken. Beweeg vanuit uw schouders en laat uw handen de stok vasthouden met gelijke druk over beide handen. Vasthouden is voldoende, niet knijpen of sturen.

2. Houd de handen in een neutrale, natuurlijke positie

Houd de handen dus voor de binnenkant van uw linker bovenbeen. Hoe meer de handen naar voren gaan in de beginhouding, des te meer uw linkerkant zal verkrampen met als gevolg dat u minder gevoel heeft. En dat is nu juist waar het om draait bij slagen met de wedge. Tevens zult u de loft van de wedge verminderen.

3. Leer van de goede spelers

Topspelers op de diverse golfwedstrijden laten de zool van de club en de achterrand van het slagvlak (trailing edge) eerst over de grond heen gaan. Het belangrijkste dat u van hen kunt leren is het ritme waarmee zij door de golfbal heen komen. Geen handen, puur beweging.

4. Oefen consequent

Zoals elders over chippen staat beschreven, is het belangrijk om te oefenen met meerdere wedges. Met elke golfclub kunt u verschillende afstanden oefenen. De controle op de afstand die u nastreeft komt uit de ervaring die uw brein opdoet als u oefent. Kijk goed naar de af te leggen afstand en maak uw beweging zoals u deze heeft geleerd.

5. Het gaat altijd om de techniek

Oefenen betekent uitproberen. U komt op de golfbaan altijd in onverwachte situaties. Deze zijn alleen op te lossen als uw repertoire aan golfslagen u daar de ruimte voor geeft. De nieuwe groeven in de wedges geven u wat minder spin, zodat u wat creatiever zult moeten zijn. Vervolmaak dus uw techniek.

6. Wees voorzichtig met een lob wedge (60˚)

De lob wedge is de lastigste wedge. U zult een relatief grote golfswing moeten maken voor een relatief kleine afstand. Dit is onnatuurlijk. Veel oefenen dus voordat u de lob wedge op de golfbaan gaat gebruiken. Essentieel bij het gebruik van de lob wedge is dat de versnelling in de golfswing op het goede moment zit. Durven en de juiste timing zijn dus van belang.

7. Regelmaat is de kracht van de chipslag en pitchslag

Uw gevoel wordt alleen maar verfijnd als u regelmatig de oefeningen uitvoert. Eén keer een golfbal van 15 meter is geen leerproces. Pas als u bijvoorbeeld 20 ballen van 15 meter achter elkaar slaat, zult u een bepaald gevoel ontwikkelen. Verwacht hierbij niet dat alle 20 ballen direct in de buurt liggen, kijk in eerste instantie alleen naar het gemiddelde.

8. Gebruik een wedge die bij u maar ook bij de situatie past

Welke wedge bij u of uw spel past, heeft te maken met hoe u door de golfbal heen komt en heeft te maken met de vorm van de wedge. Voor wat betreft de situatie is het voornamelijk van belang dat u er op let dat de bounce van de stok uw slag niet teveel beïnvloedt. Bij een hardere ondergrond gebruikt u dus geen sand wedge, deze heeft meestal een bounce van 16˚ terwijl andere wedges een bounce hebben van  4 of 8˚.

9. Kies de verschillen zorgvuldig uit

Let er bij het aanschaffen van een wedge op hoeveel graden verschil er tussen de wedges onderling zit. Vokey heeft veel ‘even’ opties met verschillende bounces, terwijl Cleveland ook ‘oneven’ opties heeft. Het onderlinge verschil moet minimaal 3 graden zijn. Begin te tellen vanaf uw pitching wedge die meestal 48 graden is.

10. Kijk hoe een wedge er uitziet

Er zijn ruwweg 3 soorten wedges; de gewone stalen wedges, de wedges met een donkere ‘roestige’ look en de zogenaamde ‘black’ pearl wedges. Als iets er niet prettig uitziet, is het moeilijker om hier vertrouwen in te krijgen. Kies dus heel bewust voor een mooie wedge. Het ene merk heeft een wat rondere finish, terwijl het andere merk een wat scherpere leading edge heeft voor een cleaner balcontact. De ene wedge zal wat beter zijn voor waar het gras korter is en de andere wedge zal weer makkelijker zijn in wat dikker of hoger gras. Let op! Het moet altijd een persoonlijke keuze blijven.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact