Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Uw chipslag verbeteren - wat u moet weten

Nog beter leren chippen

Als eerste dienen golfers zich te realiseren dat de chip-slag geen neerwaartse beweging is maar dat de bal in het neergaande gedeelte van de golfswing moet worden geraakt. De bal moet naar voren, een voorwaartse beweging dus.

Bekijk hier de instructievideo 'Chippen golf techniek'...

Veel beginnende golfers doen vaak te veel moeite om de bal de lucht in te krijgen en raken de bal hierdoor in het opgaande gedeelte van de swing waardoor de bal te hard gaat.

Twee visies op de chip-slag:

  1. We leren ons één golfswing aan en gaan door verschillende stokken te gebruiken meer rol of meer hoogte creëren. Het resultaat is meer controle.
  2. We gaan met een golfstok aan de gang en leren hoe groot de golfswing moet zijn voor de benodigde afstand. Het resultaat is meer  gevoel.

Voor beide visies is iets te zeggen. Als u beter gaat golfen zult u merken dat de twee visies gecombineerd zullen worden en er een bepaalde routine ontstaat.

Wat de pro's zeggen over de beste chip-slag

Phil Mickelson, zegt dat zeker bij de chip slagen rond de green de handen in balans moeten zijn. De druk moet gelijk over beide handen zijn verdeeld, een fractie sterker dan normaal. Dit zorgt voor een optimale beweging vanuit de armen en de handen.

Rickie Fowler, zegt dat de pre-swing routine van groot belang is. Als u zeker weet dat u goed staat qua richting en de houding ontspannen aanvoelt dan hoeft u ‘alleen’ nog maar te swingen. Focus op het doel.

Veelgestelde vragen over chippen

Chippen met een hybride?

Chippen met een hybride is alleen verstandig als u een bal kunt slaan die veel moet rollen. Bijvoorbeeld vanuit een gras kraag rond de green naar een relatief veraf gelegen hole.

Putten van buiten de green in plaats van chippen?

Putten van buiten de green heeft te maken met de hoogte van het gras. Hoe meer verschillende grashoogten u met een rollende bal moet controleren hoe minder controle u heeft. Vergelijk uw eigen golfbaan niet met de banen die u op televisie ziet. Die zijn dusdanig geprepareerd dat de voorgreen daar korter is gemaaid dan onze greens. Putten van buiten de green is daar dus makkelijker te controleren. Daarnaast ziet u op televisie natuurlijk louter zeer getalenteerde en geoefende spelers.

Cross Handed chippen?

Met Cross Handed chippen wordt bedoeld dat de golf grip omgekeerd wordt uitgevoerd. Cross Handed chippen is een noodoplossing, maar waarom zou ik dat met de putter wel mogen en bij het chippen niet. Het motto hier is het een keer uit te proberen, liefst samen met uw golfprofessional.

Drie speciale chip slagen

1. Hoog gras

Hoe hoger of hoe dikker het gras, des te schuiner uw slagvlak moet zijn. De golfbal zal zo stijl mogelijk moeten vertrekken. Plaats de bal meer naar de rechter voet en ga de bal vanuit veel polsactie een beetje ‘in de nek’ slaan. U mag hier best wel ‘op de bal inhakken’.

2. Tegen de rand van de green

Neem voor deze chip-slag een wedge en raak de bal halverwege of iets onder het midden. Gebruik hiervoor een putt swing. Niet teveel neerwaarts raken omdat u dan in het gras kunt blijven hangen waardoor de snelheid verdwijnt.

3. Net niet tegen de rand van de green

Neem hier een putter of een IJzer 7. Gewicht een beetje op links en de bal iets naar de rechtervoet toe. U komt dan neerwaarts op de bal af en moet zorgen dat u altijd naar voren toe doorslaat.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact