Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Leren chippen

Bij het oefenen van de chipslagen zijn twee dingen belangrijk:

1. U heeft de meeste controle als een bal op de green valt. Een bal die rolt is beter te controleren dan een bal die vliegt.

Instructievideo 'chippen golf techniek'

2. Een ander misverstand is het begrip backspin. Elke bal die u slaat heeft een bepaalde mate van backspin. Ook de mate van backspin is echter afhankelijk van de hoek van de stok en de snelheid waarmee u de bal slaat. Het dus mechanisch onmogelijk om een chip slag naar de green toe meteen of snel stil te laten liggen domweg omdat de bal te weinig snelheid heeft om veel backspin te creëren.

Chipslagen oefenen, onder te verdelen in 2 delen:

1. Met één golfclub meerdere afstanden oefenen

Ga op de chipping green staan en oefen met één golfclub het slaan naar meerdere doelen van verschillende afstand. Hetgeen u hiermee oefent is het gevoel op afstand: hoe lang moet mijn swing zijn voor welke afstand? Ten tweede oefent u alvast voor de tweede oefening welke afstand bij welke stok hoort. Het voelt niet comfortabel aan om met bijvoorbeeld een ijzer 9 een chip te slaan van 10 meter, andersom voelt het rond de green niet comfortabel aan om met een sand wedge een chip te slaan van 30 meter.

Instructievideo 'Met meerdere stokken naar één afstand'

2. Met meerdere golfclubs één afstand oefenen

Kies een doel uit op de chipping green en ga hier met meerder stokken naar toe chippen. Kijk wat er met de balvlucht gebeurt en ga voor uzelf kijken wat voor u de beste of meest prettige balvlucht is. Zoals gezegd voelt het één prettiger aan dan het ander en laat u hierbij niet beïnvloeden door wat anderen vinden. Dit is geheel persoonlijk! Natuurlijk kunt u uitproberen wat anderen zeggen of zelfs doen maar maak uiteindelijk een keuze die bij u past. U moet tenslotte zelf de bal slaan.

Instructievideo 'Met één stok naar meerdere afstanden'

Tot slot, ook al heeft u nu uitgevonden welke stok en slag in welke situatie het beste bij u past, blijf ook de andere slagen proberen. Er zullen zich in de baan altijd situaties blijven voordoen waarbij u geen keuze heeft. Bedoeling van het oefenen is dat u voor elke situatie tijdens het spelen meerdere opties heeft in uw slagen-arsenaal. Vanzelfsprekend zult u dan negen van de tien keer voor de makkelijkste kiezen maar nogmaals, soms heeft u geen keuze.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact