Golf IJzers

Verschillen tussen de ijzers in uw golftas

Afhankelijk van of u een halve of een hele golfset heeft, heeft u tussen de 4 en de 8 ijzers in uw golftas zitten. Vanaf de ijzeren 3 tot en met de 9. Vroeger speelden we ook nog met een ijzeren 1 en of 2 maar deze zijn helemaal vervangen door de hybrides.

1. De lengte van de golfclub en de loft van het slagvlak

De belangrijkste verschillen tussen deze ijzers onderling zijn natuurlijk de lengte van de stok en de hoek (de loft) van het slagvlak. Zoals ik het altijd uitleg geeft een langere stok meer snelheid en een minder schuin slagvlak meer rol. Meer snelheid en meer rol geeft meer afstand: per nummer zit er ongeveer 10 meter verschil in afstand tussen de stokken onderling. Een lager nummer slaat verder dan een hoger nummer.

Als u met uw ijzeren 7 dus 90 meter slaat zult u met uw ijzeren 6 100 meter slaan en met uw ijzeren 8 80 meter. Dit is belangrijk om te weten omdat u dan op de baan als u gaat spelen kunt bepalen welke stok u waar nodig heeft.

Let op: iedere speler heeft een eigen afstandstabel. Tour spelers slaan met hun ijzeren 7 bijvoorbeeld 150 meter terwijl de gemiddelde speler met deze stok tussen de 80 en de 130 meter zal uitkomen. Belangrijk is dat u met de verschillende stokken afstanden gaat slaan waarbij de verschillen kloppen. Als mensen bij ons op les komen en vragen om verder te leren slaan gaan we eerst kijken of de bedoelde verschillen tussen de diverse stokken juist zijn, dat ze dus inderdaad als ze met een 7 80 meter slaan met een 5 ook daadwerkelijk 20 meter verder slaan. Het uitrollen wordt hierbij natuurlijk meegerekend.

Dit kan alleen maar als ze met een andere stok dezelfde swing blijven maken. Hier komt het derde verschil om de hoek kijken, de ‘Lie’, dit is de hoek waaronder de steel, de shaft, in de kop zit. Bij een langere stok is deze hoek vlakker en bij een kortere stok steiler. Dit zorgt ervoor dat dat bal verder weg of dichter bij ligt. Door deze ‘lie’ kunnen we echter dezelfde swing blijven maken, omdat de houding hetzelfde blijft. Dit geldt voor alle stokken dus ook voor de hybrides en de houten.

Qua productie is er een verschil tussen een stok die gesmeed is of gegoten. Een stok die gesmeed is is duurder en zal meer door de betere speler gebruikt worden.

2. Vergevingsgezindheid van uw golfclub

Tweede verschil is de zogenaamde ‘vergevingsgezindheid’. Elke stok, elk slagvlak, heeft een ‘sweet spot’. Het optimale raakpunt op een slagvlak. Als u een aantal maal in uw handen klapt hoort u steeds een ander geluid. Alleen als de handen precies op elkaar komen hoort u een beetje dof, hol geluid. Dit is hetzelfde bij uw golfstokken. De bal die u het beste raakt hoort u het minst.

Vergevingsgezindheid wil zeggen dat door technische mogelijkheden het gebied op het slagvlak rondom de sweet spot zo kan worden geconstrueerd dat als u een bal ‘off centre’  raakt u toch een redelijk rechte bal kunt slaan. Dit heet bij stokken ook wel ‘cavity back’.
Dit geldt eigenlijk alleen voor de standaard ijzers in uw set. Uw wedges hebben dit niet of minder. De houten en hybride stokken hebben bijna allemaal het elders beschreven ‘bulge and roll’ effect.

3. Gewichtsverdeling van uw golfclub

Laatste punt van aandacht voor het aanschaffen van ijzeren stokken is de gewichtverdeling. De producenten kunnen het gewicht van de stok meer aan het uiteinde ervan concentreren zodat meer snelheid gegenereerd kan worden of het gewicht kan meer over de hele stok verdeeld zijn zodat de speler meer het gevoel zal hebben iets in zijn of haar hand te hebben. De beginnende speler zal de eerste kiezen om verder te kunnen slaan waar de meer gevorderde speler bij de andere gewichtverdeling meer gevoel en dus meer controle zal hebben. Genoemde gewichtverdeling heeft met name met de keuze van de shaft, bijvoorbeeld staal of graphite, te maken waarvoor elders meer.

Nieuwe ijzers kopen?

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact