De golfgrip

De juiste golfgrip leren

De juiste golf grip in beeld

Het belang van de juiste golf grip (duur 1 minuut)

Video inhoud samengevat:

Uw golfswing begint bij het aanleren van de juiste golfgrip. Als u de golfclub op de goede manier vasthoudt dan bent u in staat om tijdens de achterzwaai van de swing de polsknik goed te maken.


Instructie voor de juiste golf grip (duur 1 minuut)

Video inhoud samengevat:

Belangrijk bij het aanleren van de goede golfgrip is dat u uw linkerhand niet onder de golfstok legt maar vanuit de natuurlijke houding. Breng daarom uw linkerhand naar voren en vervolgens de golfclub naar uw hand. Daarna brengt u de rechterhand ook vanuit de natuurlijke houding naar de club en sluit u de vingers aan. Uw handen vormen nu één geheel met de golfclub, u hoeft niet meer te knijpen en bent in staat om tijdens de achterzwaai een soepele polsknik te maken.

Een goede golf grip aanleren

De handen zijn de enige schakel tussen uw lichaam en de bal. Kortom, als de handen niet goed zitten, is het slaan van een golfbal een kwestie van “hit and hope”. Het aanleren van een goede grip is dus van wezenlijk belang om een goede golfswing aan te leren. We gaan u nu in een aantal stappen duidelijk proberen te maken hoe u het makkelijkst een comfortabele golfgrip aanleert. Voor de duidelijkheid, dienen golfers die linkshandig spelen de begrippen links en rechts om te draaien.

De juiste stand van de golfclub

Op nagenoeg alle golfgrips staan lettertjes of anders een streepje. Hou nu de golfclub met de kop omhoog in een verticale stand in uw rechterhand, ter hoogte van de scheiding van de golfgrip met de shaft, met deze lettertjes precies naar uw neus toe gericht. We laten u de golfclub in een verticale stand houden zodat u niet in het begin al hoeft te knijpen. Als u nu naar boven kijkt ziet u dat de onderste rand van uw slagvlak loodrecht op uw schouderlijn staat. De lettertjes en de leading edge corresponderen dus met elkaar. Blijf tijdens dit oefenen de golfclub verticaal houden anders gaat hij wiebelen.

De golfclub met de linkerhand pakken

Pak nu de golfclub in de vingers van uw linkerhand, zodat uw duim recht naar de lettertjes wijst en dat er onder een klein stukje van een centimeter uitsteekt. Het is belangrijk dat de duim naar de lettertjes staat om als de swing straks groter wordt de golfclub te kunnen blijven controleren. U kunt dit voelen door de golfclub vanuit de positie waarin u nu staat iets naar achter, naar uw gezicht toe, te laten kantelen vanuit uw pols. U voelt nu druk op uw duim komen en niet in uw hand. Als de duim niet goed ligt gaat de golfclub weer wiebelen. Deze positie van de duim zorgt ervoor dat u niet hoeft te knijpen.

Rechterhand aansluiten op de linkerhand

Als u nu de golfclub tot iets hoger dan horizontaal laat zakken voelt u een beetje spanning komen in uw linkeronderarm. Als u vervolgens u rechterhand aansluit op de linkerhand met de pink op de linkerhand, drie volgende vingers tegen de golfclub en de duim aan de linkerkant van de golfclub zal die spanning wegzakken. De muis van uw rechterhand drukt een beetje op uw linkerduim. Uw linkerduim ligt in de levenslijn van uw rechterhand. U doet het goed als de rechterduim en -wijsvinger los van de golfclub kunnen bewegen. Door de golfclub op deze manier vast te pakken, kunnen we voelen dat de handen in balans zitten. De linkerhand zit om de golfclub heen en de rechter ondersteunt de linker.

De basisbeweging

Als u vervolgens met gestrekte armen de golfclub weer terug brengt in de verticale positie kunt u voelen dat de golfclub rustig in uw beide handen hangt. Houdt hem dus zo stevig vast dat hij niet wiebelt in uw handen. Dit is de uitgangspositie om een rustige beweging vanuit uw schouders, vanuit uw lichaam te maken. Doel van deze positie is dan ook u te laten voelen dat de armen, de handen en de golfclub makkelijk met uw beweging mee gaan. Dit noemen we de “basisbeweging”.

Tweede doel is u te laten voelen als u goed vanuit uw schouders beweegt dat u meteen voelt waar het in de golfswing om gaat: We maken een beweging van rechts naar links. Het draait in de golfswing om het vanuit deze draaibeweging ontwikkelen van snelheid vanuit de verplaatsing van het gewicht. Het omzetten van lichaamskracht in snelheid.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact