Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Balans: handen, golfclub, lichaam

Als we in balans staan dan bewegen we het makkelijkst. Deze balans begint zoals we geleerd hebben vanuit de stand, de set–up. We staan op beide voeten en op de hele voet. Breng het gewicht maar eens naar uw voorvoet of uw hakken, als u vervolgens gaat bewegen zult u merken dat u moeite moet doen om te blijven staan.

Het lichaam moet één zijn met de golfclub

Als er van alles beweegt tijdens uw golfswing wordt het steeds moeilijker om alles te controleren. Maar als lichaam en golfclub één zijn dan zal de golfbeweging uiteindelijk een vloeiende zijn. Het één zijn van lichaam en golfclub kan alleen maar als er een gelijk spanningsniveau bestaat tussen het lichaam, de schouders, de armen en de handen.

Balans bij de handen

De balans in de houding begint bij de handen: de rechterhand moet er voor zorgen dat de linkerhand niet hoeft te knijpen, en dat eigenlijk tijdens de hele golfswing. Als uw linkerhand bijvoorbeeld strakker zit dan uw rechter dan is uw linkerarm automatisch strakker dan uw rechterarm met als gevolg dat uw schouders ook niet in balans zijn. Dit heeft weer gevolgen in uw wervelkolom waardoor de houding wordt beïnvloedt waardoor de beweging minder soepel zal verlopen. Als de linkerhand verkrampt zal de rechter in een reflex gaan corrigeren, sturen.

In dit kader komen we even terug op het gevoel dat we hebben beschreven bij het uitleggen van de golfgrip: hou de golfclub verticaal met gestrekte armen en ga vanuit de schouders bewegen: u voelt dat alles als een geheel beweegt. Als u de golfclub goed vast heeft, zal er tijdens deze draaibeweging dan ook geen beweging in de golfclub zijn.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact