Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

3 Favoriete golfclubs

De belangrijkste golfclubs in uw tas

Het is logisch dat u een aantal golfclubs in de tas heeft waar u meer vertrouwen in heeft dan andere. Welke? Bijna iedereen is bij het golfen begonnen met een IJzer 7. Dit is zoals we dat zeggen de minst moeilijke golfclub is. Voordat we aan de driver beginnen, leren we eerst met de hybride te slaan om toch wat afstand te kunnen maken en wat makkelijker uit de (semi) rough te kunnen komen. Tot slot: de belangrijkste golfclub in uw tas is de putter. De golfclub waar mensen over het algemeen het minst mee oefenen maar die we wel het meest nodig hebben.

De voordelen en gemakken van deze drie golfclubs

De hybride

Deze golfclub slaat wat makkelijker dan de (oude) langere ijzers en geeft dus meer controle en een veiliger gevoel. De golfclub heeft een wat grotere ‘sweet spot’ en een bredere zool, waardoor u met deze golfclub makkelijk over een wat grote afstand zult kunnen slaan. U kunt er zelfs mee chippen als u net buiten de green ligt en de bal veel rol wilt meegeven. Door de brede zool kan de bal ook eenvoudiger vanaf een kale ligging worden gespeeld. Eveneens zal bij de ligging in wat hoger gras de golfclub wat makkelijker door dit gras ‘heenglijden’, waardoor ook vanuit de rough wat meer afstand behaald zal kunnen worden. Tot slot kunt u met de hybride vanuit de rough een lage bal spelen, om een bal weer terug op de fairway te krijgen.

De ijzer 7

De ijzer 7 is de golfclub waar het allemaal mee begonnen is. De golfclub is gevoelsmatig niet te kort maar ook niet te lang. Men pakt een ijzer 7 niet voor afstand en zal dus ook wat rustiger swingen met deze golfclub, meer controle dus. De speler kan met een ijzer 7 een wat hogere bal slaan maar ook een lagere, indien nodig. Ook vanuit een fairway bunker is de ijzer 7 een ‘veilige’ golfclub om mee te slaan. Het is dus zeker niet noodzakelijk om vanuit een bunker altijd een Sand Wedge te gebruiken. Chippen rond de green gaat makkelijk met een ijzer 7 als we een bal door willen laten rollen naar de hole. Doe dit met een kleine ‘pendule’ swing. Tot slot kan ook vanuit de rough relatief makkelijk met een ijzer 7 geslagen worden, let hierbij wel op dat nauwkerigheid belangrijker is dan afstand.

De putter

De putter is de meest gebruikte golfclub in de tas. Een golfclub waar de meeste mensen helaas te weinig geld aan uitgeven. De putter is de golfclub voor op de green maar kan (zoals elders beschreven) ook gebruikt worden van buiten de green. Men zegt wel eens: ‘een slechte putt ligt vaak dichter bij de hole dan een goede chip’. Het motto met de putter is: oefenen. We hebben het hier over gevoel en gevoel ontwikkelt u alleen maar als u iets vaak doet en dan liefst vanuit een bepaalde routine.

Dit zijn de 3 golfclubs in uw golftas waar u op terug moet kunnen vallen in lastige situaties. Als u deze 3 clubs leert vertrouwen dan gaat u zeker rustiger door de golfbaan heen en zullen uw scores verbeteren.

Vertrouwen in golfclubs

We leren onszelf een golfswing aan die u met alle golfclubs en in alle situaties kunt gebruiken. De enige variabele daarin is de lengte van de golfswing bij kortere afstanden. Daarnaast moet u vertrouwen hebben in uw golfswing en niet zozeer in de afzonderlijke golfclubs. Tot slot adviseren we de golfclub te gebruiken die u voor een bepaalde afstand of situatie nodig heeft.

Het is echter heel verklaarbaar en begrijpelijk dat u meer vertrouwen in de ene golfclub heeft dan in de andere. Als u met uw driver een paar keer achtereen een bal (ver) naar rechts of links heeft geslagen, dan is het logisch dat u de neiging heeft om op de volgende hole met een Fairway wood of hybride af te slaan. De moeilijkheidsgraad bij het slaan met een golfclub zit hem in de lengte van de golfclub en daarmee direct samenhangende de visuele afstand tot de bal.

1. Omdat de bal visueel verder van u verwijderd ligt bij een langere golfclub wordt uw coördinatie lastiger en heeft u meer de neiging om naar de bal toe te slaan dan wanneer de bal dichterbij ligt.

2. Daarnaast weet u dat u met langere golfclubs verder kan slaan en waardoor de neiging ontstaat om harder te gaan slaan.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact