Schuine liggingen

De uitleg in 3 stappen

U heeft allen vast wel de ervaring dat uw bal op een heuveltje blijft liggen, net niet ver genoeg naar beneden rolt of gelukkig net niet een waterhindernis of bunker in rolt. De situatie die daardoor ontstaat is een lastige. Ook de betere spelers hebben altijd moeite met ballen die uphill/downhill of sidehill liggen. Belangrijk als uw bal in een van deze posities ligt is dat uw voorbereiding zo optimaal mogelijk is en dat u zo rustig mogelijk aan uw swing begint. Probeer dus een gecontroleerde bal te slaan naar een plek van waar af u verder kunt spelen. Hetzelfde als bij de bunker slagen zijn veel spelers teleurgesteld als een bal niet lekker ligt. Juist dan is het belangrijk niet opgewonden te raken en de bal rustig te benaderen.

De begrippen:

Uphill: we slaan tegen de helling op (naar boven)
Downhill: we slaan van de helling af (naar beneden)
Sidehill up: de bal ligt hoger dan de voeten
Sidehill down: de bal ligt lager dan de voeten

De gevolgen:

Uphill: Een hogere vlucht dus minder afstand, balpositie bij de hoge voet
Downhill: Een lagere vlucht dus meer afstand, balpositie bij de hoge voet
Sidehill up/down: Een afwijking naar de lage kant

De problemen:

Uphill: De swing afmaken, het doordraaien tegen de helling aan
Downhill: In de grond slaan, de neiging te veel op rechts te komen
Sidehill up: Balans en tempo
Side down: Laag blijven, de knieen zijn dieper gebogen maar komen makkelijk omhoog

De theorie:

Uitgangspunt van de beschreven posities is dat we de swing blijven maken die we hebben aangeleerd. Dit betekent dat we op een dusdanige manier onze houding aan moeten nemen dat dit kan.

Dit betekent dat we loodrecht op de ondergrond moeten staan gezien vanuit het hele lichaam: Veel mensen staan met hun benen schuin maar met hun romp recht. Anderen staan helemaal schuin op de helling met alle gevolgen van dien: Bijvoorbeeld voor de bal in de grond slaan of bij sidehill down zelfs over de bal heen slaan.

Ik ga de set up proberen uit te leggen in drie stappen:

  1. Zoek een comfortabele houding ten opzichte van de ondergrond, neem de normale set up posities in en beweeg het lichaam met de ondergrond mee totdat u hier loodrecht op staat. Ja, u voelt het al, als u nu gaat bewegen dan raakt u uw balans kwijt.
  2. De enige manier om deze balans tijdens de swing te bewaren is het iets dieper door de knieën zakken. U staat dan steviger. Dan ontstaat echter een nieuw probleem. Ik heb gezegd dat u dezelfde swing moet blijven maken maar als u dieper in de knieën staat kan dit niet. Klopt.
  3. Maak een kleinere swing. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen, er zijn situaties waarbij controle belangrijker is dan afstand. Liever een bal midden op de fairway dan 10 of 20 meter verder en (weer) in de rough.

Praktisch gezien betekent dit het volgende: neem een stok uit uw tas waar u vertrouwen in heeft. Ook hier zeg ik weer: u bent nog geen professional. Probeer in moeilijke situaties uw controle te behouden. De meeste fouten worden door mensen gemaakt omdat ze dingen doen waar ze (nog) niet goed in zijn, waar ze geen controle over hebben. Daarom nogmaals beperk u tot een kleinere swing en neem genoegen met minder.

Ga dus zo staan dat u vanuit uw schouders naar rechts kunt draaien zoals we altijd doen. Een kortere backswing maar wel op een bepaald moment de polsen knikken voor voldoende snelheid in de swing. Maak hier de swing zeker niet te lang!

Vanuit de bereikte toppositie laat u de armen rustig langs het lichaam terug zakken en draai vervolgens meer vanuit de heupen en lage romp door de bal heen. Probeer te voelen dat u tijdens de swing in balans blijft in uw benen. De basis spanning zit bij deze houding meer aan de voorkant van uw bovenbenen. Vandaar ook dat u beperkt bent in de schouderdraai. Juist vanuit een dergelijke postie dus weinig tot geen handen actie.

Blijf deze slagen altijd oefenen, vraag aan uw professional om u te helpen, een foutje wordt onder de beschreven omstandigheden tenslotte sneller afgestraft. En probeer bij elke slag die u oefent de punten een voor een af te werken zodat het een routine wordt, u gaat vanzelf ervaren wat een en ander met uw beweging doet. Ik laat mijn  leerlingen deze slagen altijd eerst oefenen rond de chipping green zodat de factor afstand uw beweging in eerste instantie niet in de weg zit.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact