Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Constant dezelfde balpositie

Zeker in het begin wordt er veel gesproken over de positie van de bal in de stand. Met putten is dat een ‘bal-breedte’ uit de voorste voet. Bij de ijzers 1/3-2/3 en bij de hybride en houten stokken meer naar de voorste hak toe en tot slot bij de driver tegen de voorkant van de voorste hak. Natuurlijk kunnen we tijdens het oefenen een voorkeur ontwikkelen voor een balpositie als we bijvoorbeeld een lage of juist een hogere bal willen slaan.

Laagste punt van de swing blijft hetzelfde

Het misverstand dat vroeger bestond is dat de bal bij de ijzers steeds op een andere positie ligt. Niet dus. Tenminste, als we kijken vanuit de voorste hak! Bij de ijzer 7 ligt de bal op 1/3 van de voorste hak en dus op 2/3 van de andere. Het enige wat we kunnen veranderen is het feit dat we door iets breder te gaan staan de achterste voet meer naar buiten zetten.

Verhoudingsgewijs verandert hiermee de balpositie maar ten opzichte van de voorste hak blijft de balpositie hetzelfde. Welke ijzer u ook vast heeft, het laagste punt van de swing blijft hetzelfde, het raakmoment dus ook. Ten opzichte van de voorste voet ligt de bal dus constant op dezelfde plaats.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact