Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Course Management Deel 2

De mentale aspecten van course management

In het eerste deel over Course Management hebben we verteld hoe u tactisch het beste door de golfbaan heen kunt spelen. Welke golfclub gebruik ik waar en is het verstandig om ver te slaan of juist mijn balvlucht meer te controleren? In dit stuk zullen we meer ingaan op de mentale aspecten van course management. Heb ik (vandaag) voldoende vertrouwen in mijn golfswing om deze hole goed te kunnen spelen? Durf ik vanuit een bunker een andere golfclub te pakken dan een Sand Wedge?

Heeft u vertrouwen in uw golfswing?

Als we gaan spelen weten we eigenlijk vooraf al of het goed zal gaan of moeizaam. Blijf vertrouwen houden in je swinggedachte en in je ‘game-plan’. En op een dag dat het allemaal wat minder gaat, kunt u best eens een keer met een hybride afslaan op een hole waar u altijd met een driver slaat. Of een slag naar de green bewust wat korter houden om een relatief makkelijke approach over te houden. Behoudend spelen is iets anders dan verdedigend spelen.

Fairway hindernissen ontwijken

Het gaat dus de ene dag beter dan de andere, daar doen we helaas niets aan. We kunnen fairway hindernissen ontwijken alleen al door de keuze van golfclubs. Als we de contouren van een fairway zien kunnen we door goed op te lijnen een lastige situatie voorkomen.

Het weer

Het weer is een bepalende factor op hoe we (kunnen) spelen. Hierbij kunt u rekening houden met de natuurlijke balvlucht. Als de natuurlijke balvlucht van rechts naar links is, is het verstandiger om op een bepaalde hole aan de linkerkant op te teeën: gebruik de hele afslagplaats! Speel veilig. Speel reëel.

Nauwkeurigheid gaat voor afstand

Als het lastig wordt of niet loopt, gaat nauwkeurigheid voor afstand. Speel naar een veilige plek. Als het kouder wordt en u bent dikker gekleed, dan kunt u uw golfswing het beste compacter maken voor meer controle. U heeft meerdere lagen aan en kunt dus ook minder makkelijk bewegen. Op een natte golfbaan kunt u de bal het beste meer laten rollen dan vliegen. Een bal die van grotere hoogte neerkomt, ligt op een natte baan meteen stil en vaak slecht.

Wanneer ik op Golfbaan Zoetermeer wind tegen heb op hole 5 (415 meter) dan speel ik de hole absoluut als een par 5, forceren loont niet. Ook als de vlag meer naar voren staat op de green, speel ik de bal soms toch naar het midden of achterop. Want als ik hem minder raak, dan ligt hij toch nog op de green.

Als het qua afstand toch in twee keer moet, doe het dan rustig in twee keer. Niet een keer zo ver mogelijk en de volgende bal op een oncomfortabele afstand slaan, hou altijd een volle golfswing over. Hou bij de langere slagen rekening met uitrollen, met een hybride naar de green slaan is leuk maar de bal zal zeker 20 meter doorrollen.

Fairway bunkers ontwijken

Ontwijk fairway bunkers door de keuze van golfclubs. De bal in de bunker betekent vaak meer schade dan die ene slag extra wanneer u de bal voor de bunker houdt. Hou rekening met waar de bal neerkomt. Als ik met een ijzer 7 ongeveer 140 meter sla en de bal 10 meter rolt, dan hou ik er rekening mee dat mijn bal dus op 130 meter valt (bijvoorbeeld in geval van een hindernis).

Bekijk in verband met hindernissen of de hindernis dwars op de fairway ligt of diagonaal en of de hindernis langs de fairway of de green ligt. Bedenk op welke holes u kunt scoren en op welke holes u juist wat behoudender moet spelen. U heeft niet voor niets een handicap van bijvoorbeeld 18. U zult dan altijd een aantal double bogey’s maken en een aantal parren. Doe dat op de holes waar dat het makkelijkst lukt. Onder het motto: ‘prevoir c’est gouverner’ komt u met het minste aantal slagen het clubhuis binnen na het spelen van uw golfronde.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact