Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

De wedstrijdbaan

Speel je makkelijker of moeilijker op een wedstrijdbaan?

Als we naar golf op TV kijken dan zien we prachtige groene fairways en mooi verzorgde rough. Greens als marmeren platen en bunkers zo mooi als we ze nog nooit gezien hebben. Veel mensen denken dan, dan kan ik het ook. Nou, vergeet het maar…

Er is in Amerika een keer een test gedaan door 4 oud topsporters met een gemiddelde handicap van ‘0’ of ‘+1’ op een baan te laten spelen waar een dag tevoren een PGA tournooi was gespeeld. Zo konden deze topsporters onder dezelfde condities spelen als die van de professionele PGA-golfers.

Deze 4 topsporters hadden in hun respectievelijke sport alles al een keer gewonnen en waren dus mentaal gehard. Daarnaast waren het gezien hun gemiddelde handicap tevens zeer goede golfspelers. De laagste score tijdens deze vierbal was 93 slagen, handicap 21 dus. Dit om aan te geven dat de banen voor de wedstrijden voor onze professionals dusdanig moeilijk zijn  geprepareerd dat spelen daar voor ons bijna niet meer leuk is. Alleen om het een keer mee te maken en om je te realiseren hoe goed deze spelers eigenlijk zijn om onder deze condities de meeste van hun rondes onder par te spelen.

Het prepareren van de wedstrijdbaan

Wat is daar nu voor nodig, wat moet de ‘greenkeeping’ staff van een golfbaan allemaal doen om een baan zoals bijvoorbeeld voor ons eigen KLM Open zo te krijgen dat de spelers onder moeilijke maar wel reële condities spelen.

Het begint ongeveer 9 (!) maanden van tevoren. De commissie van de Europese Tour komt naar de baan toe om samen met de hoofd greenkeeper alle mogelijke zaken door te spreken. Bijvoorbeeld wordt er rekening gehouden met (extra) nat weer door zand op de greens te brengen en door meer afvoerputjes te maken.

Snelheid van de greens meten met de stimp-meter

Voor wat betreft de greens wordt voor minder beschadiging met de hand gemaaid. Hierdoor heb je ook de maaihoogte beter onder controle. De snelheid van de greens wordt gemeten met een ‘stimp’ meter. Een stimp van 11 feet is gangbaar op de tour waar op de belangrijke tournooien zoals de ‘majors’ de stimp wel eens naar 12 of 13 gaat.

De ‘stimp’ meter is een lat met een uitsparing waarin een golfbal kan rollen. De greenkeeper tilt de stimpmeter zo hoog op dat de bal er vanaf kan rollen. Hoe ver de bal uitrolt is de aangegeven ‘stimp’.

De manier om greens snel(ler) te krijgen is bijvoorbeeld korter maaien. De meeste greens in Nederland hebben in de zomer een maaihoogte van 4 a 5 millimeter. Wedstrijdgreens worden tussen de 2,5 en de 3 mm gemaaid. Andere manier om de greens snel te krijgen is het geven van minder water. Tot slot kunnen de greens natuurlijk gerold worden. Al deze maatregelen zorgen er helaas voor dat de greens beschadigd worden. De groei wordt namelijk uit het gras gehaald. Met het korter maaien van het gras wordt tegelijk de wortel korter. Een of een aantal weken na een tournooi zal de baan waarop gespeeld wordt dus ‘bij’ moeten komen van alle activiteiten.

Overige zaken bij het prepareren van de wedstrijdbaan

Overige zaken die aan bod komen bij het prepareren van een golfbaan om hem ‘wedstrijd-proof’ te maken zijn het maaien van de fairways en het onderhouden van de rough. Vanuit de fairway naar de ‘volle’ rough toe worden verschillende, oplopende maaihoogtes aangehouden om de speler bij een grotere afwijking meer te bestraffen met een moeilijkere volgende slag.

In totaal zijn voor een tournooi als het bijvoorbeeld het KLM Open 23 greenkeepers beschikbaar om de baan wedstrijd klaar te maken en te houden.

Last but not least is de beregening van de totale baan van belang. Teveel water is niet goed maar te weinig ook niet. Om dit goed bij te kunnen houden wordt een ‘vochtspanningsmeter’ gebruikt. Afhankelijk van de meetresultaten zullen sommige stukken van de baan met de hand worden ‘bij’ beregend.

Al met al is het prepareren van een wedstrijdbaan een zeer uitdagend en tijdrovend karwei. Als alles dan uiteindelijk is gelukt en de greenkeepers krijgen veel complimenten van de professionals dan kunnen ook zij met gepaste trots terugkijken op een geslaagd toernooi.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact