Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Golfwedstrijden

Er zijn elke week wel golfwedstrijden, zowel op clubniveau als professionele golfwedstrijden. Natuurlijk ziet u slechts de (belangrijke) professionele wedstrijden op de televisie. We zullen enerzijds een onderverdeling maken in de bekende wedstrijden en de circuits. Anderzijds beschrijven we hier een aantal wedstrijdvormen zoals die in het regelboekje omschreven staan, veelal de clubwedstrijden.

De bekende golfwedstrijden

Allereerst hebben we de Europese, de Amerikaanse en de Aziatische Tour. Bij deze wedstrijden is een onderverdeling te maken, zoals in Europa bijvoorbeeld: de Europese Tour, de Challenge Tour en de EPD Tour. Noem het maar even niveau 1, 2 en 3.

Daarnaast hebben we de ‘Senior Tour’, een wedstrijdreeks waar voornamelijk voormalig kampioenen aan mee doen en overige professionals die een leeftijd hebben bereikt van 50 jaar of hoger.

In Amerika heet alles: PGA Tour, Nationwide Tour, en de Senior Tour heet daar respectvol de ‘Champions Tour’.

Over de beide wedstrijd circuits heen zijn er de zogenaamde ‘Majors'. Dit zijn de 4 belangrijkste tournooien per jaar waarvan een in Europa, het Brits Open, en drie in Amerika, waarvan ‘de Masters’ het enige tournooi dat steeds op dezelfde baan wordt gespeeld; Het tweede weekend van april op de baan: Augusta National, in Georgia. Het US Open en het USPGA Championship worden steeds op verschillende banen verspeeld evenals het Brits Open.

Nagenoeg alle van deze tournooien zijn strokeplay tournooien

Enkele van de weinige matchplay tournooien, maar tevens de meest bekende en meest gerenomeerde tournooien zijn de ‘Ryder Cup’ en de ‘Presidents Cup’  voor heren en de ‘Solheim Cup’  voor dames. De ‘Ryder Cup’  en de ‘Solheim Cup’ zijn matchplay wedstrijden tussen het Amerikaanse en het Europese continent die beide met een team van hun 12 beste professionals voor de dag komen. De duurbetaalde professionals spelen hier voor de eer en voor het continent en we kunnen uit ervaring zeggen dat de sfeer erg goed is maar de spanning hier te snijden is.

Anderzijds zorgt de ‘matchplay’ wedstrijdvorm voor een bijzonder hoog spelniveau. De ‘Presidents Cup’ is een meer recent ingesteld tournooi tussen de beste professionals van Amerika en de rest van de wereld, exclusief de Europese professionals natuurlijk.

De beste 115 spelers van de Europese Tour van een seizoen kwalificeren zich automatisch voor het volgende seizoen. De overige en de nieuwe spelers moeten zich kwalificeren voor de diverse wedstrijd circuits door mee te doen aan de zogenaamde qualifying school. De wedstrijden gaan over 4 dagen. Na 2 dagen valt de ‘cut’. De bijvoorbeeld beste 65 spelers spelen in het weekend voor het prijzengeld.

Spelvormen Strokeplay en Matchplay worden hier buiten beschouwing gelaten. Stableford (strokeplay) is een spelersvriendelijk telling systeem waarbij goed gespeelde holes compensatie bieden en slechter gespeelde holes niet worden doorgerekend. Men krijgt op basis van de individuele handicap punten voor elke hole en aan het einde van de ronde worden de punten opgeteld. Degene met de meeste punten heeft wint de wedstrijd. De handicap registratie wordt ook bijgehouden op basis van het ‘Stableford’ verrekening.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact