Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Referee

De referee is de ‘scheidsrechter’ in de baan. Natuurlijk hebben we elders gezegd dat de speler bij het golfen zijn eigen scheidsrechter is, maar in wedstrijden zijn er altijd situaties waar de spelers er samen niet uitkomen en dan wordt er dus een referee opgepiept.

Vroeger, en tegenwoordig bij de spaarzame matchplay wedstrijden, kwamen we er als speler zelf wel uit wat we moesten doen in een bepaalde situatie. Tegenwoordig zijn de belangen echter veel groter, er staat te veel op het spel zodat de spelers helemaal geen risico meer willen lopen ook maar iets fout te doen.

Grote golfwedstrijden

Bij de grote wedstrijden loopt er vaak bij elke flight een referee mee. Of er staat op elke of op meerdere holes een referee die gewenkt wordt te komen helpen als er iets besloten moet worden aangaande de regels. Een referee wordt vaak gezien als iemand die komt helpen, dus minder als een scheidsrechter.

Cursussen tot referee

De referee bigint met een of meerdere cursussen te volgen. In Nederland bij de Nederlandse Golf Federatie waarna hij of zij regionaal of national referee wordt. Als het leuke er aan blijft kunnen er cursussen worden gevolgd bij de R & A in St. Andrews of bij de USGA in Pinehurst in Amerika. Hierna kan iemand internationaal referee worden. Deze mensen worden uitgenodigd bij een of meerdere wedstrijden aanwezig te zijn om dienst te doen als referee in de baan. Zij worden ook betrokken bij het prepareren van de baan, zoals het aangeven en markeren van bijvoorbeeld de waterhindernissen. Ook wordt er samen met de ‘hoofd’ referee bekeken welke plekken in de baan speciale aandacht verdienen.

Het golfspel zo snel mogelijk voortzetten

Als de referee kan beginnen staat hij of zij zoals gezegd op meerdere plekken in de baan om in geval van een op te lossen situatie zo snel mogelijk ter plekke te kunnen zijn. De referee helpt de speler(s) om zo snel mogelijk het spel voort te kunnen zetten.

Hieruit volgt het volgende punt: een referee houdt zich in de baan ook bezig er voor te zorgen dat spelers zich aan een bepaald tempo houden. Voor een wedstrijd op de tour bijvoorbeeld wordt uitgegaan van een ronde van 4 uur en 20 minuten. Voor ‘slow play’ krijgt de speler dan eerst een waarschuwing waarna bij herhaling ook strafslagen of zelfs diskwalificatie kan volgen. In de meest voorkomende gevallen wordt er echter samen met de speler een oplossing gezocht voor een probleem. Vaak wordt bijvoorbeeld in samenspraak een dropping zone bepaald waar de speler verder kan spelen.

Golfregels als hulpmiddel

Wat de laatste jaren nieuw is, is dat de wedstrijdleiding wordt opgebeld door toeschouwers of mensen die thuis TV zitten te kijken die wat gezien hebben. Hierop wordt dan actie ondernomen en het betreffende geval wordt dan voorgelegd aan de speler waardoor alsnog een eventuele straf volgt.

De golfregels worden dus als hulpmiddel gezien om het spel in goede banen te leiden. Deze golfregels nu worden om de 4 jaar in het ‘regelboekje’ opnieuw uitgebracht. Er zijn echter elk jaar kleine of grote veranderingen. Deze worden op basis van wedstrijdsituaties bekeken en al dan niet in de regels opgenomen. Ook hier worden de referee’s geraadpleegd.

De referee is dus onderdeel van een continue ‘denk tank’ om een en ander zo eerlijk mogelijk te houden. Er is dus soms heel wat standvastigheid voor nodig om tegenover een tour speler te bepalen dat een bepaalde situatie niet altijd in het voordeel van de speler wordt uitgelegd. Eeen speler zal ten slotte proberen gebruik te maken van de regels om er zo goed mogelijk uit te komen, de referee zal uiteindelijk bepalen wat de juiste oplossing is bij elke afzonderlijke spel situatie. De gevallen waarover de referee een beslissing neemt worden allemaal bijgehouden. Deze worden besproken en indien relevant genoeg gepubliceerd in het jaarlijks uitgegeven ‘Decisions on the rules of golf’ boek. Dit is een soort jurispredentie boek met betrekking tot de golfregels. Na 4 jaar wordt er dan op basis van deze gevallen besloten of en op wlke punten de regels moeten worden aangepast.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact