Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Golfen in de winter

In de winter is het koud, nat en waait het vaak. Vervelende omstandigheden waar we maar mee om moeten leren gaan. Aangezien het niet voor iedereen is weggelegd om naar zonniger oorden te gaan, geven we een aantal adviezen om deze koude periode zo goed en comfortabel mogelijk door te komen.

1. Oefenen

De matten waarop u oefent zijn vaak wat harder in de winter dus zorg er voor dat uw schoenen schoon zijn. Ga niet altijd midden op de mat staan, deze plek is meestal wat kaler en de plaats waar de bal dan ligt is vaak versleten. Tot slot: gebruik de winter om op de matten de routine en het oplijnen te oefenen. Heel vaak zie ik bij leerlingen dat het oplijnen te wensen overlaat. Als u samen met iemand oefent, kijk dan bij elkaar. En indien u alleen oefent, leg dan een stok voor uw voeten om de richting te controleren.

2. De winterregels

Er zijn winterregels waaronder ‘preferred lies’ de belangrijkste is. Dit betekent dat u de golfbal mag plaatsen. Officieel moet u de golfbal eerst markeren met een tee, waarna u de opgenomen golfbal op een plek neerlegt die niet dichter bij de hole is en binnen beperkte afstand waar de bal lag. Vaak wordt hier de breedte van een scorekaart aangehouden.

In de winter hebben we vaker te maken met tijdelijk water (regel 25) en een ‘embedded ball’ (regel 25). In beide gevallen krijgt u een vrije drop volgens de elders beschreven procedure (regel 20). Het gebruik om spelend op winterse greens de bal binnen een stoklengte met bijtelling van één slag op te pakken is geen officiële regel. Men doet dit slechts om het speeltempo hoger te houden.

3. Golfen op natte fairways

Bij het golfen op natte fairways scheelt het of u een lange of een korte slag moet maken. Bij lange slagen hebben we liever een hogere balvlucht, de bal blijft dan langer in de lucht zodat eventueel meer afstand gehaald kan worden. Met de driver kunt u vanuit een bredere stand iets meer op rechts leunen om dit bereiken, of u kunt de bal iets hoger opteeën.

Bij de kortere slagen hebben we juist liever een bal die meer doorrolt. Een bal met weinig snelheid die van hoog op een natte ondergrond neerkomt, ligt vaak meteen stil. Om ervoor te zorgen dat de bal meer doorrolt kunt u een minder schuine golfclub pakken of de bal in de set-up iets meer naar de rechter voet leggen. Zelf raak ik de bal liever iets te dun dan dat ik in de grond sla. Daarnaast is het een optie om de golfclub iets lager vast te houden.

4. De kale ligging

Ligt de golfbal op een kale of hardere ondergrond dan houden we de bal meer in het midden van de stand. Let hierbij op dat er meer dingen veranderen. De bal zal onder andere iets meer naar rechts gaan, corrigeer dit met het oplijnen.

Een tweede optie is om het gewicht meer op links te houden. Hierdoor komt u wat steiler in de bal met een lagere balvlucht tot gevolg. Maar u heeft hierbij minder kans om de bal in de grond te slaan.

Tot slot: gebruik vanaf een hardere  ondergrond liever geen sand wedge, dit in verband met de ‘bounce’ die we alleen nodig hebben als we in de bunker liggen.

5. Spelen vanuit een dikke, natte rough

Wanneer u moet spelen vanuit een dikke en natte rough, zult in uw golswing veel weerstand hebben van deze rough. Zet het dus uit uw hoofd dat u de bal ook maar op enige manier ver zou kunnen slaan. Kies ervoor om eerst terug te gaan naar de fairway vanaf waar u verder kunt.

Het dikke, natte gras zal om de shaft van uw golfclub heen krullen en het blad een beetje of meer dicht laten gaan. Zet het blad in uw set-up positie dus een beetje open. Dit doet u op gevoel en zult u dus een aantal keer moeten oefenen.

Probeer ten tweede uw polsen onder controle te houden om enige handenactie te voorkomen. Alles wat u vanuit deze situatie vanuit uw handen naar de bal toe slaat, zal als gevolg hebben dat u in de grond (het dikke gras) slaat en de bal slechts een paar meter naar voren zal gaan (of naar links). Zorg er dus voor dat u met veel gewichtsverplaatsing de golfclub als het ware door de bal heen ‘trekt’ vanuit de linkerhand of de linkerarm.

6. Spelen vanuit natte bunkers

Het spelen vanuit een natte bunker is met name lastig als u rond de green ligt. Aangezien u weinig controle heeft op de afstand, zult u waarschijnlijk de neiging hebben een ingehouden slag te maken met alle gevolgen van dien. Hierdoor raakt u de bal te hoog zodat hij over de green heen vliegt of u slaat juist te veel in het zand waardoor de bal in de bunker blijft. Neem een gewone stand in met de balpositie in het midden. Zet uw blad niet open en pak liever een gap wedge of uw lob wedge in plaats van uw sand wedge. Zorg dat u goed door de bal heen beweegt. Sla weinig zand, nat zand is ook zwaarder dus u zult te veel ‘rem’ ondervinden van het natte zand.

7. Wintergreens

Wintergreens zijn minder snel en vaak ook een beetje hobbelig. Dat is waar we het mee moeten doen. Heb in de winter daarom geen al te hoog verwachtingspatroon van uw korte spel, als het tenminste om een score gaat. Een bal kan makkelijk zomaar wegspringen. Daarnaast is een wintergreen vlakker dan een zomergreen (minder break). Dus sla de bal bij de hole en spreek af dat de bal binnen stoklengte (tot de grip!) mag worden opgepakt met bijtelling van één slag. Zorg dat uw slagvlak altijd schoon is en hou de putter iets boven de green zodat u geen weerstand zult hebben van het hogere gras.

8. Winterse golfkleding

Tot slot uw golfkleding. Voor uw benen is het makkelijk, een goede regenbroek beschermt u tegen regen en wind en dus de kou. Dikkere sokken houden uw voeten iets langer warm, maar het belangrijkste is natuurlijk dat u waterdichte golfschoenen aan heeft of u kunt kiezen voor laarzen. Zorg dat uw golfschoenen schoon zijn aan de onderkant. Check dit een paar keer per ronde, een uitglijder is zo gemaakt.

De handen worden snel koud. Zelf heb ik altijd meerdere golfhandschoenen bij me voor als er een nat wordt. Als u de golfhandschoen uit doet tijdens het putten, stop hem dan in uw broekzak en niet los in uw achterzak, zoals u in de zomer doet. Daarnaast draag ik tussen de slagen door altijd wanten, deze houden de handen warm.

Voor het bovenlichaam is een goed regenjack vaak afdoende. Als het alleen waait en koud is maar niet regent, trek dan meerdere lagen over elkaar aan in plaats van een dikkere jas, die zal u teveel beperken in uw beweging.

Last but not least is een muts van belang, de meeste warmte verlaat uw lichaam tenslotte via het hoofd. Een petje kan ook, maar bij echte kou beschermt een muts ook uw oren.

Veel golfplezier deze winter!

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact