Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Korte chipslagen

Zoals we bij tennis om onze backhand heenlopen, vermijden we bij het golfspel vaak de korte chipslagen door onze putter te pakken. Maar dat is natuurlijk geen oplossing! Zolang er situaties zijn waar we niet kunnen putten, bijvoorbeeld een chipslag over een bunker naar een dichtbij staande vlag, vind ik het raadzaam om zoveel mogelijk te chippen. Korte chipslagen moet je dus ook leren.

De foute swing gedachte bij korte chipslagen

De eerste gedachte bij veel golfers is: die bal MOET de lucht in! Gevolg is een beweging vanuit de handen en een swing waarbij we eindigen op ons achterste been. Oplossing: op onze voorste voet hangen en handen voor de bal, MIS. Als we te veel op de voorste voet hangen blokkeren we onze beweging, en ‘handen voor de bal’ is te vaag. Handen voor de bal is een te groot, niet gedefinieerd gebied. Handen voor de binnenkant van het voorste been is eenduidig. En ook in bij korte chipslagen zitten uw handen voor de bal.

Foute voorstelling van de swing leidt tot een slecht resultaat

Ik heb een keer een leerling gehad die uit alle macht probeerde vanuit haar handen een bal over een afstand van 15 meter de lucht in te slaan. Twee zaken komen nu aan de orde: afstand en hoogte. Mechanisch gezien is hoogte een optelsom van hoek maal snelheid. Afstand wordt bepaald door de snelheid en dus de lengte van de swing.

Toen ik deze leerling vroeg hoe hoog ze de bal eigenlijk wilde slaan sprak zij over een hoogte van 5 of 6 meter. Toen ik een bal voor sloeg met haar stok, een ijzer 9, ging de bal voor 15 meter slechts een halve meter de lucht in. Vervolgens ging zij weer ballen slaan en zonder ook maar iets aan haar techniek te hebben veranderd ging zij een totaal andere beweging maken. Ze had blijkbaar een verkeerd beeld in haar hoofd van wat de bal moest doen.

Denken we neerwaarts, voorwaarts of opwaarts?

Veel mensen denken blijkbaar aan een opwaartse beweging. Wat zijn echter de feiten? De golfswing is een voorwaartse beweging waarbij u de bal raakt in het neerwaartse gedeelte van deze beweging! Niks opwaarts dus, de bal maakt een opwaartse beweging, maar dat komt alleen maar omdat het slagvlak van uw stok schuin staat.

In uw golf swing hoeft u de bal geen richting te geven!

Golf is ook de enige sport waarbij u zelf de bal geen richting hoeft mee te geven, u heeft de stok en uw voeten immers al in de gekozen richting opgesteld om de bal daarheen te slaan. Als u vervolgens met uw handen sturing gaat geven gaat de bal juist de verkeerde kant op. Bij alle andere (bal) sporten is het handig een bal te sturen omdat u daarmee de tegenstander op het verkeerde been zet. Bij golf zet u uzelf op het verkeerde been.

Hoogte moet functioneel zijn.

Als golfprofessional gebruiken we een wedge om een bal minder te laten rollen, niet om hem hoger te slaan. Verreweg het belangrijkste aspect van een korte chipslag is dus niet de hoogte die een bal bereikt maar de snelheid die we de bal meegeven om de hoogte effectief te laten zijn.

Korte chipslagen onder controle krijgen

Oplijnen en set-up bij het chippen (duur 1 minuut)

Chipslag oefening 1 – vanuit de schouders bewegen

Ga in de chiphouding staan, leg uw handen tegen elkaar aan en ga bewegen. Opvallend bij deze oefening is dat niemand dan ook maar iets met zijn of haar handen doet. Iedereen gaat dus intuïtief vanuit de schouders bewegen. Iedereen kan dus chippen, echter op het moment dat er een bal ligt gaan we iets met de stok doen om de bal te raken en de lucht in te slaan.

Chipslag oefening 2 – uw polsen niet gebruiken

Maak een chipswing met uw putter. Pak de putter vast zoals uw ijzer 9 en ga een swing maken alsof u wilt gaan chippen. Omdat de bal nu niet omhoog hoeft, heeft u waarschijnlijk minder de neiging uw polsen te gebruiken. Deze oefening kunt u ook doen met een hybride. Veel tour professionals gebruiken de laatste tijd een hybride om korte chipslagen vanuit een vlakke situatie rond de green mee uit te voeren.

Chipslag oefening 3 – leer uw balvlucht kennen

Van belang is dus dat u de balvlucht kent die de bal moet gaan maken. Niet te hoog, u heeft namelijk voor een kleine afstand weinig snelheid nodig dus de bal kan mechanisch niet eens heel hoog gaan. Dat is de reden dat we chippen vooral aanleren met een ijzer 9 of een pitching wedge. Bij deze stokken hoeft de bal gevoelsmatig niet zo hoog te gaan als bij een sand wedge of lob wedge.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact