Het golfspel, de golfbaan en het golfmateriaal

Weten waar we het voor doen

Het golfspel

Voordat we beginnen met golfen moeten we natuurlijk eerst weten waar we het voor doen. Als we gaan golfen spelen we 9 holes, 18 holes of in grotere wedstrijden een veelvoud daarvan over meerdere dagen. De holes die we spelen zijn verschillend van lengte. Om het simpel te zeggen: korte, middellange en lange holes. In jargon heet dit een par 3, een par 4 of een par 5.

De par, het norm-aantal slagen per hole voor een geoefende speler, heeft dus puur te maken met de lengte van de hole. Je hebt 1, 2 of 3 slagen om de green te bereiken en twee slagen op de green om in de hole terecht te komen. De afzonderlijke baan heet hole en het gat waar de bal uiteindelijk in moet heet ook hole.

De golfbaan

Elke afzonderlijke hole bestaat uit:

Een teeing ground; de afslagplaats.
Een fairway; het normaal gemaaide gras.
De rough; links en rechts van de fairway hebben we de rough. Dit is het wat ruwer terrein (hoger gras, bomen, struiken en dergelijke).
De green; het kort gemaaide gras waar het gat in de grond zit.
Hindernissen; In en naast de fairway liggen de zogenoemde hindernissen. Zandhindernissen, bunkers genaamd, en waterhindernissen. Dit alles om het spelen voor elk niveau speler interessant en uitdagend te houden.

Het Golfmateriaal

Een tas golfclubs bestaat in het begin vaak uit een halve set. Dit is een putter, een hybride stok, een ijzeren 5, 7, 9, een sand wedge en eventueel een houten 3. Gaan we beter spelen dan vullen we de set meestal van “bovenaf” aan. Eerst de pitching wedge, dan de ijzeren 8 en zo naar beneden.

Tweede optie is om een hele nieuwe golfset te kopen en aan te laten meten door uw professional. Die kan kijken of uw stok langer moet zijn dit heeft te maken met de relatieve lengte van uw armen. Het tweede wat we in het begin aanpassen is de dikte van de grip. Hoe groter de handen, of hoe langer de vingers hoe dikker de grip zal moeten zijn. Met een te dunne grip zal de neiging ontstaan om te veel in stok te knijpen.

De nieuwste ontwikkeling onder golfclubs zijn de zogenoemde “hybride” stokken. Deze stokken zijn ontwikkelt omdat steeds meer spelers, ook de professionals, moeite ondervinden met het gebruiken van de lange ijzers. De hybrides slaan makkelijker en misschien nog wel verder ook.

Verder voor wat betreft het materiaal hebben we schoenen en ballen nodig. Het enige belangrijke aan de golfschoen, naast dat hij natuurlijk goed aangesloten zit, is dat hij waterdicht is.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact