Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Opteeën golfbal

Hoe hoog moeten we een golfbal opteeën?

Op welke wijze u de golfbal gaat opteeën is afhankelijk van de golfstok. Het enige dat we hier echter kunnen geven is een richtlijn. Het zal altijd zo zijn dat de ene speler zijn of haar bal liever wat hoger opzet dan de ander. Zo zijn er ook spelers die hun bal bij de slagen met de ijzers (of zelfs de hybride stokken) helemaal niet opteeën, het is tenslotte niet verplicht.

In het algemeen geldt:

Duw de tee altijd met behulp van de golfbal in de grond, zo heeft u de meeste stabiliteit en controle. Er zijn in principe drie verschillende hoogtes voor het opteeën van de golfbal: de ijzers, de hybriden/houten clubs en de driver.

  • IJzers golfbal opteeën

Duw de tee zover de grond in dat de vingers het gras raken.

  • Hybride en houten stokken golfbal opteeën

Houd één vinger tussen het gras en de bal.

  • Driver golfbal opteeën

De bovenrand van het slagvlak komt halverwege de bal.

Experimenteren mag. Tee de bal maar eens laag op, of extra hoog, om te kijken wat het effect is op uw slag en de balvlucht.

Opteeën van de golfbal bij wind tegen

Het verhaal dat u bij wind tegen de bal lager op moet teeën is zeker geen geschreven wet. Als u een bal lager opteed zult u in eerste instantie de neiging hebben de bal meer met de handen te slaan waardoor hij juist hoger zal gaan. 

Een mogelijkheid om de golfbal (wat) lager te houden bij (sterke) wind tegen is om de golfbal iets naar achter in de stand te leggen. Normaal ligt de golfbal bij bijvoorbeeld een driver voor de voortse hak. Bij wind tegen kunnen we dus proberen om de golfbal bijvoorbeeld een paar centimeter meer naar het midden te leggen. Niet meer, en compenseer deze veranderde balpositie door goed op te lijnen.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact