Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Stableford berekenen

Stableford uitleg

De Stableford puntentelling is bedacht door Frank Stableford. De Stableford puntentelling wordt toegepast tijdens de spelvorm ‘Strokeplay’. We tellen eerst het aantal slagen dat we nodig hebben gehad om op een betreffende hole uit te holen. De Stableford puntentelling zorgt er dan voor dat we een slechte score op bepaalde holes minder zwaar meewegen in de einduitslag. Door de Stableford puntentelling kunnen we ook sneller doorspelen, want als er geen Stableford-punten meer behaald kunnen worden, hoeft de hole niet te worden uitgespeeld. Het belangrijkste voordeel van het Stableford-systeem is dat er hiermee wedstrijden gespeeld kunnen worden tussen spelers van verschillende niveaus. Zo kunnen slechtere golfers toch winnen van betere golfspelers.

Wat is PAR?

Voor iedere hole is op basis van de afstand de norm vastgesteld die is uitgedrukt in het aantal slagen. Dit noemt men PAR, oftewel het aantal slagen dat een golfprofessional over een hole mag doen. De PAR bestaat uit 3, 4 of 5 slagen.

Stableford berekening

Stableford is een spelersvriendelijke telling op basis waarvan tegenwoordig de handicap wordt berekend. Voor het verkrijgen van een geregistreerde handicap dien je eerst drie Qualifying kaarten in te hebben geleverd bij de NGF-commissie. Vanaf dat moment gaat u uw eigen handicap bijhouden op basis van de Stableford puntentelling. Uw vastgestelde handicap is van belang omdat deze in de Stableford berekening wordt meegenomen.  

De Stableford puntentelling

Voor iedere gespeelde hole dien je het aantal slagen te tellen. Op basis van de eigen handicap geldt de volgende algemene puntentelling:

 • Double bogey of hoger (één of meer slagen boven PAR) = 0 punten
 • Bogey (één slag boven PAR) = 1 punt
 • PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten
 • Birdie (één slag onder PAR) = 3 punten
 • Eagle (twee slagen onder PAR) = 4 punten
 • Albatross (drie slagen onder PAR) = 5 punten
 • Condor (vier slagen onder PAR) = 6 punten

Voorbeeld Stableford berekening

De volgende parameters moet u vooraf weten:

 1. Uw exacte handicap - deze kunt u opzoeken op de NGF-website
 2. Uw 'playing handicap' - deze is afhankelijk van de golfbaan waar u gaat spelen. Uw 'playing handicap' kunt u opvragen bij de receptie van de golfbaan waar u gaat spelen.
 3. Uw 'strokes received' - oftewel het aantal extra slagen dat u meekrijgt. Dit is direct gekoppeld aan uw 'playing handicap' en om die reden per golfbaan verschillend. Ook deze kunt u opvragen bij de receptie van golfbaan waar u gaat spelen.
 4. De PAR-aanduidingen van de holes - deze kunt u vinden op uw scorekaart.
 5. De Stroke Index aanduidingen van de holes - dit geeft de moeilijkheidsgraad aan van de hole. Ook deze kunt u vinden op uw scorekaart. Stroke Index 1 = moeilijkste hole, Stroke Index 18 = makkelijkste hole. Stroke Indexes zijn van belang omdat de extra slagen die u krijgt van moeilijk tot makkelijk moet worden verdeeld.

Voorbeeld parameters

 • Golfbaan: Burggolf Zoetermeer
 • Naam: Tinus Test
 • Wedstrijd: 1e 9 holes - heren medaltee
 • Exact handicap: 21.3
 • Playing handicap: 21.9
 • Strokes received: 13

De verdeling van het aantal extra slagen (Strokes received):

Deze speler ontvangt voor het spelen van 9 holes in totaal 13 extra slagen. De eerste 9 extra slagen worden verdeeld over de 9 holes. Dus op iedere hole krijgt de speler een extra slag bovenop de PAR-norm. Nu houden we nog 4 slagen over (13 - 9 = 4). Deze 4 slagen verdelen we over de 4 moeilijkste holes aangegeven vanaf Stroke Index 1. In dit voorbeeld mag de speler nog een extra slag doen over hole 2, 3, 5 en 9. In totaal krijgt hij op deze holes dus 2 extra slagen bovenop de PAR-norm  (geel gearceerd in de onderstaande tabel).

Stableford punten uitrekenen

Nu we alle ingrediënten hebben kunnen we eenvoudig de punten uitrekenen:

 • Uw PAR-score = de uitkomst van 'PAR-norm' + 'Extra slagen'
 • Behaalde score = het aantal slagen die u daadwerkelijk heeft geslagen in de baan.

Tot slot vergelijkt u uw 'Behaalde score' met 'Uw PAR-norm' (zie groene en paarse kolom hierboven).

Wanneer u de 'Behaalde score' aftrekt van 'Uw PAR-norm' krijgt u het volgende resultaat:

Wanneer u uw Resultaat per hole weet, dan weet u ook het aantal Stableford punten die u op de betreffende hole krijgt (Bogey = 1 pnt, PAR = 2 pnt, Birdie = 3 pnt, Eagle = 4 pnt, Albatross = 5 pnt).

Aanvullende informatie

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact