Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Warming Up

Geoefende spelers zijn voordat ze (een wedstrijd) gaan spelen circa 5 minuten bezig met een warming up. Spieren losmaken door middel van een aantal oefeningen. Ook golfen is een sport en dus lichaamsbeweging.

Spieren zijn in beginsel koud en stijf, zeker als we zoals waarschijnlijk wel bekend recht uit de auto stappen na een rit van een kwartier of meer. Voordat we beginnen met inslaan gaan we spieren dus oprekken en vervolgens warm maken. Het oprekken van de spieren gebeurd in statische houdingen. Pas als de spieren een beetje zijn opgerekt gaan we ze warm maken door een simpele bewegende oefening. Als u spieren oprekt dan doe altijd met een steuntje in de buurt. Mocht u dit niet doen en u verliest tijdens een positie uw balans kunnen er verrekkingen of erger optreden.

In principe is het belangrijk dat u alle spieren rekt en warm maakt. U gebruikt tenslotte al uw spieren tijdens uw golfswing. De foto’s zullen een en ander duidelijk maken.

Schouders rekken

De eerste oefening is om vanuit uw schouders de spieren naar beneden op te rekken: leg de stok op op schouders, hierdoor is uw rug meteen recht, en draai tot 90 graden naar rechts. Hou deze positie 5 tellen vast en draai vervolgens tot 90 graden door naar links en hou deze positie ook 5 tellen vast. Doe dit drie keer achter elkaar en probeer per keer steeds iets verder te komen maar forceer niets.

Bovenlichaam rekken

Vervolgens legt u een arm recht omhoog over uw hoofd heen en gaat u met de andere arm ligt trekken zodat de zijkant van uw bovenlichaam gerekt wordt. Dit ook weer aan beide kanten. Uw nek kunt u los maken door uw hoofd zijwaarts naar uw schouder te kantelen, hou deze positie ook weer 5 tellen vast aan aan beide kanten.

Borstspieren rekken

Volgende oefening is dat uw de handen achter op uw rug tegen  uw stuitje aanlegt en vervolgens uw armen naar boven brengt, dit om schouders en borstspieren te rekken. Weer niet te ver en weer 5 tellen vasthouden.

Benen rekken

Voor de benen gaan we in spreidstand staan en gaan we vanuit de heupen naar links en rechts, u zult dit gaan voelen aan de binnenkanten van  uw bovenbenen. Als u de hak op de grond zet en uw billen naar duwt dan voelt u de achterkant van uw boven been spieren, uw hamstrings en knieholtes. Met uw benen gekruist en het buitenste been naar voren duwend voelt u de buitenkant van uw bovenbenen. Als u een been bij de enkel met uw hand optilt en uw hak tegen uw billen aan duwt dan voelt u de voorkant van uw bovenbenen. Als u uw hak op de grond zet en uw tenen naar uw gezicht probeert te trekken rekt u de kuiten.

Dit was het oprekken van de spieren.

Spieren warm maken

Vervolgens kunnen we de spieren warm gaan maken door met de stok weer op de schouders een aantal golfbewegingen te maken. Draai vanuit uw golfhouding een aantal keer naar rechts en door naar links alsof u een swing maakt. Maak daarna een aantal oefenswings met een of twee stokken om de swing ook met stok te voelen. Oefen dit alleen met twee stokken als dit niet te belastend is voor de armen, de nek en of uw rug.

Inslaan met verschillende golfclubs

Pas nu gaan we daadwerkelijk beginnen met het slaan van ballen. Bouw dit op door met de kortere stokken een aantal swings te maken naar doelen dichtbij en dan naar de langere stokken en eventueel de hybrids of de houten. Eindig het inslaan dan weer met een kortere stok om de beweging weer rustig te maken.

De volgorde van inslaan is zo dat we beginnen met putten. We beginnen hiermee omdat we bij het putten de onderrug in feite vastzetten (fixeren) om de kantelbeweging vanuit de schouders goed te kunnen voelen. Als we dus eerst op de driving range alles los maken om het vervolgens weer vast te zetten is het effect een beetje weg.

Eerst putten dus, vervolgens kunt u naar de driving range om de boven beschreven warming up uit te voeren. Dan gaan we tot slot nog een aantal chip slagen oefenen om het gevoel op afstand goed te krijgen. Het zou zo moeten zijn dat de putting green even snel is als de greens op de baan dus uw went door het oefenen van putt en chipslagen hoe snel de greens op de baan zijn.

Nu zijn we klaar om (verantwoord) te gaan golfen. Veel blessurevrij golfplezier!

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact