Golfblessures
De ‘tour spelers’ blijven in conditie om te kunnen golfen, de amateurs golfen om in conditie te blijven.
Zoals elders gesteld is de golfswing een natuurlijke beweging. Toch ontstaan er regelmatig golfblessures bij mensen die beginnen met golfen of zelfs bij geoefende spelers die met een minder goede techniek gaan spelen. Ons fysieke stelsel kan een heleboel hebben. Dat noemen we belasting. Gaan we echter overbelasten dan gaat het fout, wellicht niet direct maar dan zeker op langere termijn. Oplossingen hiervoor zijn divers: oefenen, warming up, lessen en tot slot natuurlijk een gericht fitness programma.
Wat zijn nu de meest voorkomende golfblessures?
Golfblessure 1 - De (onder) rug
De (onder) rug is, letterlijk, waar alles om draait. We hebben het bij onze technische uitleg gehad over natuurlijke posities. De wervelkolom is op een bepaalde manier gebouwd, als u hem dan vanuit deze positie gaat gebruiken is de kans op een mogelijke blessure het kleinst. Neem dus een natuurlijke houding aan en ga vanuit uw rug of schouders draaien tot dat u niet meer verder kunt. Verder draaien betekent frictie in de onderrug en spanning tussen de onderlinge wervels met vervelende gevolgen. Maak vervolgens uw swing niet te lang, de genoemde fysieke grenzen, zodat de rug ook in de ‘toppositie’ ontspannen blijft. Draai vervolgens vanuit uw heupen naar voren toe en probeer in uw eindstand uit te komen met uw schouders horizontaal. Als u goed en rustig in deze eindstand kunt blijven staan dan heeft u vrijwel zeker een goede bal geslagen. De wervelkolom eindigt zo recht in zijn natuurlijke positie en blessures blijven dus uit.
Golfblessure 2 - De ellebogen
Blessures in de ellebogen ontstaan met name door het over strekken van de linkerarm. Maak bij het aannemen van uw houding, de ‘set-up’, een duidelijk onderscheid tussen een arm die recht is en een die u gestrekt houdt. Een arm die u strekt is meestal overstrekt en geeft dus spanning in de schouders waardoor de beweging beperkt wordt. Daar komt nog eens bij dat veel mensen de swing beginnen met de linkerhand zodat er nog meer spanning ontstaat in de linkerschouder. De beweging naar beneden en naar voren wordt tegengehouden waardoor de handen mee gaan doen om de bal te kunnen slaan.
Als we dit allemaal ontspannen slaan we een bal die we nauwelijks voelen, zonder weerstand geslagen. Zo moet dat aanvoelen dus.
Golfblessure 3 - De polsen
De pols is het gewricht dat u knikt om de swing eventueel langer te maken indien gewenst of nodig. De natuurlijke knik voor de pols is naar boven toe. Als u de stok vast heeft met een correcte grip voelt dit heel soepel aan. Veelal zien we dat golfers de pols echter naar achter knikken in plaats van naar boven. Dit komt of door een verkeerde grip, als de linkerhand te veel onder de stok ligt, of door te veel spanning in de linkerhand.
Bij de beschrijving van de grip elders is uitgelegd de stok vanuit de natuurlijke positie van uw hand vast te pakken. Dit is de basis van de swing en zorgt er voor dat u de pols dus op een natuurlijke manier kunt knikken waardoor mogelijke blessures uitblijven. Als u de pols te veel naar achter knikt voelt de stok ook zwaarder aan in de swing waardoor u de stok (nog) steviger vast zult gaan pakken. Links zal dan tegenwerken waardoor rechts zal moeten compenseren. Compenseren is meestal overcompenseren en de ballen vliegen naar links en naar rechts.
Golfblessure 4 - De schouders
Blessures in de schouders zijn het gevolg van bovenstaande fouten. Door de linkerarm te strekken neemt de spanning in de schouder toe. Door vanuit uw linkerhand de swing te beginnen verkrampt de schouder. Door, door deze spanning heen te gaan bewegen onstaat weer frictie in het gewricht met pijn als gevolg. Een blessure zal later ontstaan omdat het een gevolg is van eerdere fouten. Als u echter een blessure in uw schouder krijgt weet u helaas dan dus wel dat er elders ook wel wat fout zal zitten. Een goede ontspannen houding is dus van groot belang om zolang mogelijk en dus zoveel mogelijk plezier aan het golfen te beleven.
Golfblessure 5 - De knieën
De knieën zijn meestal met golfen niet het grootste probleem. Als iemand door golfen last krijgt van de knieën is er meestal vanuit vorige sporten of werkzaamheden al wat aan vooraf gegaan.
De oplossing voor de knieen is redelijk simpel. Draai de voeten een beetje ‘open’. De voeten staan in een ’10 voor 1’ stand. De rechtervoet naar de 1 op de klok en de linkervoet naar de 10. Naar rechts zorgt dit voor meer stabiliteit tijdens uw backswing en naar links draait u makkelijker door naar uw linkervoet door de voet iets open te zetten.
Conclusie
Er bestaat geen perfecte golfswing. Wel bestaat er een op uw fysiek afgemeten ideale, efficiënte, golfswing. Een golfswing die u samen met uw golfprofessional ontwikkelt, volledig toegesneden op uw fysieke gestel.
Het gevaar is dat mensen andere golfers na proberen te doen. Omdat ieder lichaam anders is, zal ook iedereen een eigen ‘ideale’ golfswing hebben. Dit betekent meteen dat leeftijd niet relevant is. Iedereen kan op zijn op haar leeftijd leren een golfbal over een bepaalde afstand weg te slaan door een golfswing te ontwikkelen die bij hem of haar past.
Wat wel van belang is, is dat men flexibel blijft door in beweging te blijven. En hier gaat het regelmatig mis, geen warming up (lees de pagina hierover).
Blessures zijn vaak te voorkomen. Op de eerste plaats door een goede techniek en het onderhouden hiervan en op de tweede plaats door niet over (uw) fysieke grenzen heen te gaan.
Ontdek meer
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.