Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

(Weers)omstandigheden

Dat het spelen van een ronde golf vaak een strijd is met een aantal elementen is duidelijk. We laten onszelf te vaak of te makkelijk beinvloeden door onze omgeving. Denk hierbij aan de medespelers, het spelen van een wedstrijd, het weer, de voorbereiding op een ronde en de tijd of drukte van ons dagelijkse leven.

De invloed die al deze omstandigheden hebben op onze prestatie heeft veel te maken met bijvoorbeeld acceptatie (de medespelers of het weer), omgaan met druk (het spelen van een wedstrijd, weersomstandigheden, en tot slot de tijd die we nemen dan wel vrijmaken om rustig te kunnen golfen.

De medespelers

Spelen we een wedstrijd of zijn we genodigd op een golfbaan dan worden we ingedeeld met onbekende spelers. Betere spelers of juist beginnende golfers. Dit kan, heel menselijk, soms ergernis opwekken. Als dat vervelend blijft maak het dan niet voor de rest ook vervelend. Accepteer of stap uit! Doe een poging jezelf af te sluiten en zo je eigen spel te blijven spelen. Een en ander maakt het achteraf des te gezelliger en u heeft toch nog een leuke dag gehad.

De golfwedstrijd

Het spelen van wedstrijden is voornamelijk een kwestie van ervaring. Los van het feit dat de ene persoon makkelijker in een wedstrijd staat dan de ander, zal het des te meer wedstrijden u speelt steeds makkelijker gaan. U leert beter presteren door fouten te maken. Ben dus niet bang een bal in het bos, out of bounds of in een bunker te slaan. We hebben tenslotte het meest te lijden van het lijden dat men vreest. Loop bijvoorbeeld rustig en voorbereid een bunker in zodat de kans dat de bal er uit gaat het grootst is.

Het weer

Zwaardere weersomstandigheden hebben zeker hun invloed op ieders golfspel. Ik zeg wel eens ‘als het regent heb ik de helft van mijn tegenstanders al verslagen’. De helft van de spelers loopt namelijk 18 holes lang te mopperen en te balen wat (zeer) negatief op hun spel in werkt. Ik accepteer de regen en ben voorbereid: ik heb vaak de volle 18 holes mijn regenbroek aan omdat het steeds aan en uit doen hiervan afleidt. Ik heb altijd 5 of 6 handschoenen bij me in een plastic zakje omdat mijn handen het enige contact vormen met de stok waarmee ik de bal wil slaan. Ik heb een petje op tegen de regen en een droog petje in mijn tas zitten. Ik heb een kleine en twee grote handdoeken bij me waarvan ik er een in mijn (wind) paraplu wikkel om mijn handen en stokken droog te kunnen houden. Een extra voor als de eerste te nat wordt. In het najaar heb ik altijd wanten bij me om mijn handen niet koud te laten worden. Tussen de slagen door draag ik deze wanten altijd. Koude handen is net zo erg als natte handen, laat staan de combinatie van beide. Bij (veel) wind een extra laagje kleding, koude spieren beperken de beweging te veel.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact