Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Bounce bij golf wedges

Wat is bounce?

De bounce bij met name de wedges is de hoek tussen de voorrand van het slagvlak (de zogenoemde leading edge) en de ondergrond. In de dertiger jaren heeft Gene Sarazan goed gekeken naar watervolgels en dit geprojecteerd op de toen ontstane Sand Wedge.

Bounce op de Sand Wedge

Door de onderrand ronder te maken, zal de stok makkelijker door het zand heen glijden. Hierdoor treedt er een minder remmende werking op en dus kan de snelheid beter gecontroleerd worden. De stok zal zich niet zo snel ingraven. Het resultaat: de bunkerslagen eindigen dichter bij de vlag (en wie wil dit niet).

Bounce bij andere golf wedges

De bounce is dus een ‘hulpmiddel’ voor ons. Later hebben andere wedges ook bounce gekregen. Een ‘Gap Wedge’ (52 graden) heeft vaak 8 graden bounce en een Lob Wedge (60 graden) vaak nog minder. Dit met name omdat de Gap en de Lob Wedge meer voor het chippen en pitchen gebruikt worden. Phil Mickelson heeft vaak een wedge in zijn tas zitten waarvan de onderkant weer plat is gemaakt. Hierdoor heeft hij toch de loft van de wedge maar geen last van de bounce om zo vanaf een kalere ondergrond toch met een wedge te kunnen slaan.

Wanneer u beter geen Sand Wedge kan gebruiken

Let op, bounce kan ook tegenwerken. Als de bunker wat harder is of de ondergrond buiten de bunker wat kaler, adviseren we dan ook juist geen Sand Wedge te gebruiken maar een andere wedge of een ijzer 7 of 8 om te chippen of te pitchen. De ‘bounces’ bij de verschillende wedges varieert meestal tussen de 4 en de 16 graden. U moet hier mee leren omgaan, uitproberen en oefenen dus. Houd er tevens rekening mee dat, als u het slagvlak open draait, de ‘bounce’ groter wordt. Zoals gewoonlijk mag de golf swing zelf niet veranderen.

Advies voor bounce op uw eigen wedges

Advies is om bij het kopen van een wedge er op te letten wat het doel van de stok voor u is en of en hoeveel graden bounce de wedge heeft. Laat u zich ook hierbij weer goed informeren door uw professional of in een goede golfshop. Bekijk hier hoe u zelf kunt bepalen hoeveel bounce u nodig heeft...

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact