Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

De Golfschoen

Waterdichte golfschoenen

Zoals eerder kort vermeld moet een golfschoen waterdicht zijn. Sommige merken geven hun type golfschoenen  garanties mee van 1 of 2 jaar waterdicht. In 99 van de 100 gevallen klopt dit. Echter zoals u zult begrijpen zit er aan een schoen die een jaar langere garantie heeft een hoger prijskaartje. Meestal gaat deze kwaliteit samen met meer comfort.

Wat is het nu het verschil. Het waterdicht maken van een golfschoen kan op twee manieren, de fabrikant kan een membraam plaatsen tussen de laagjes leer waaruit de schoen bestaat of ze kunnen het leer van de schoen impregneren. Het is makkelijk te bedenken dat de ‘membraam’  schoen iets minder zal ademen dan een schoen met geimpregneerd leer. Een schoen met geimpregneerd leer zal dus comfortabeler dragen, zeker in de zomer. Ook hier hangt echter weer een prijskaartje aan.

Elke golfschoen loopt iets uit in de breedte

Twee dingen die u van een golfschoen moet weten naast het zijn van waterdicht. Enerzijds loopt elke schoen iets uit in de breedte, niet in de lengte. Meestal kopen mensen golfschoenen dan ook net te groot. Ze zitten lekker bij aanschaf maar als ze er twee, drie maanden op lopen zijn ze een beetje aan de ruime kant. Dit heeft onder andere als gevolg dat de schoenen sneller zullen slijten. Een nieuwe schoen moet dus in de breedte eigenlijk te strak zitten. Niemand zal echter een schoen kopen die niet lekker zit. Toch doen.

De sluiting van de golfschoen

Op de tweede plaats is de sluiting van de schoen van belang. Een model golfschoen heeft een ‘open’ sluiting, meestal ziet u dit doordat er onderaan de veter een ronde vorm is gemaakt. Deze schoenen zijn speciaal gemaakt voor mensen met een hogere wreef.

De andere schoen heeft een sluiting onder aan de veter als een ‘brooke’ model casual schoen, mensen met een hoge wreef moeten niet dit soort schoenen kopen omdat deze zeker na verloop van tijd minder comfortabel gaan zitten. Deze schoen is ook zeer geschikt voor mensen met een smallere voet. Een goed sluitende schoen zal comfortabeler zijn. Daarnaast zal een goede schoen meer ademend vermogen hebben zodat minder transpiratie ontstaat zodat blaren uitblijven, vocht kan in een golfschoen ook van binnen uit komen.

Stabiliteit voor de golfswing

De golfschoen bestaat technisch gezien uit twee bestandelen: de hak is geconstrueerd voor stabiliteit tijdens uw swing en de zool is gemaakt om de torsie, flexibiliteit, die tijdens de golfswing onstaat mogelijk te maken.

Onderhoud van uw golfschoenen

Voor wat betreft het onderhoud kunt u uw golfschoen het beste regelmatig schoonhouden met een nat doekje en een maal per jaar reinigen (poetsen) en insmeren met schoensmeer. Als u schoenen te vaak poetst dan gaan de porien van het leer dicht zitten zodat de schoen na verloop van tijd minder zal gaan ademen. Kranten aan de binnenkant helpen altijd na een nat rondje golf. Het is verstandig om voor dit soort omstandigheden twee paar golfschoenen te hebben, bijvoorbeeld een voor de zomer en een voor de winter.

Dit kunnen natuurlijk ook golflaarzen zijn. Deze worden steeds eleganter, zijn zeker waterdicht en geven in de winter meer bescherming tegen de kou en eventueel vocht.

Gesloten golfschoen

Open golfschoen

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact