Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Geschiedenis van de golfsport

De discussie waar de golfsport vandaan komt kan inmiddels kort zijn: vroegere vormen van golf zoals “kolf”  en “malie” hebben hun oorsprong naar alle waarschijnlijkheid in Nederland. Dit is te zien op meerdere schilderijen van Hollandse meesters waar taferelen van mensen langs de Vecht op staan die Kolf spelen. Verder dankt het Malieveld in Den Haag zijn naam aan dit spel.

De huidige vorm van het spel komt bijna zeker uit Schotland. In het pittoreske plaatsje St. Andrews, waar alles naar ik zelf kan vertellen golf ademt, ligt de bakermat van het hedendaagse golfspel. Hier werden de eerste golfballen geslagen. Gewoon, twee personen spelen een tegen een, kijken wie de hole het beste speelt. Vervolgens maakt de winnaar een hoopje zand om zijn bal op te leggen op een volgende afslagplaats en speelt verder voor die volgende hole. (Om misverstanden voorgoed uit de wereld te helpen, dit zand zat in een metalen bak: hier komt dan ook de golfterm “tee-box” vandaan. Dat is dus niet zoals veel mensen tegenwoordig plegen te zeggen het hele gemaaide stuk terrein waarop de afslagplaats zich bevindt.)

Matchplay

Dit is de oervorm van het spel: Matchplay. Je speelt een tegen een, kijkt wie de hole het beste speelt, wint, die slaat als eerste af op de volgende hole en zo wordt verder gespeeld tot dat een speler meer holes voor staat dan er nog te spelen zijn. Je schrijft dan b.v. 3 en 2 gewonnen, de winnende speler staat 3 holes voor met nog 2 te spelen. De “Ryder Cup” is de bekendste Matchplay wedstrijd.

Strokeplay

Later komen er, veel, meer spelers zodat het spelen van matchplay wedstrijden te veel tijd kost en gaat men de speelvorm  “strokeplay”  (zie later regel 3)  gebruiken. Iedereen gaat in groepen van maximaal 4 de baan in, iedereen telt zijn slagen op en diegene met de minste slagen, vaak na handicap verrekening,  wint uiteindelijk de wedstrijd. De huidige veel gebruikte “Stableford” telling is een vorm van strokeplay.

Golfmateriaal en golfregels

Terug naar een stukje geschiedenis. Er wordt in een vroeg stadium gespeeld met o.a. houten ballen, leren ballen gevuld met veertjes en later rubberen, kunststof  ballen die uit meerdere gedeeltes bestaan. De stokken bestaan uit een (gesmede of gegoten) stalen of  houten kop met in eerste instantie een houten shaft en later, begin 20e eeuw een stalen shaft. Uiteindelijk wordt er later, laat in de 20e eeuw, ook gebruikt gemaakt van graphite shafts. Tegenwoordig wordt er met name bij de koppen van de drivers veel gebruik gemaakt van titanium, wat deze stokken weer duur maakt. Titanium is een hard metaal maar zeer licht, echter ook zeldzaam. Tot slot, in het begin waren er 13 regels wat later m.n. door wedstrijdsituaties is uitgebreid tot de huidige 28 regels, waarover later meer.

De golfsport wordt steeds populairder

In de beginjaren was de sport slechts weggelegd voor wel gestelde mensen. Zij maakten gebruik van caddies, mannen die hun tassen droegen, en speelden op besloten clubs onder elkaar hun rondjes. Vanaf de 70 – 80er jaren begon in Nederland het spel populairder en toegankelijker te worden. Er kwamen openbare banen, een Golf Vaardigheids Bewijs (GVB) en steeds meer mensen vonden hun weg naar de golfbaan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat golf m.n. in Nederland een van de snelst groeiende sporten blijft en dat in 2006 het Nederlandse amateur team, zowel als team als ook individueel wereldkampioen is geworden.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact