Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Golf Handicap

Wat is een handicap in golftermen?

In golftermen is een handicap een weergave van uw gemiddelde spelniveau. Om het simpel te houden: de slagen die u tijdens een ronde van 9 of 18 holes gemiddeld meer nodig heeft dan de totale par van dezelfde 9 of 18 holes worden weergegeven in uw handicap. Als de totale par van een 18 holes baan 72 slagen is en u heeft voor deze baan gemiddeld 100 slagen nodig dan heeft u dus een golfhandicap van 28. In principe is deze handicap over de hele wereld van toepassing.

Handicap voor het spelen van wedstrijden

Het hebben en bijhouden van een handicap is belangrijk als u wedstrijden wilt gaan spelen. De handicap zorgt er voor dat spelers van verschillende niveau’s met elkaar de baan in kunnen en dat niet vooraf al bekend is wie de winnaar van de te spelen wedstrijd wordt. Helaas zijn er golfers die een handicap als een status symbool zien en een lagere handicap fingeren om zo bijvoorbeeld op meer (besloten) banen te kunnen spelen of juist andersom dat mensen weinig officiele scores inleveren en zo een te hoge handicap hebben en dus veel wedstrijden winnen. Deze twee excessen zijn niet de bedoeling maar helaas moeilijk tegen te gaan.

Handicap schema

De nieuwe golfer haalt een handicap op basis van de eerste 3 score kaarten die hij of zij inlevert. Vanaf de aanvangs handicap wordt de handicap per gespeelde ronde bijgehouden en al dan niet aangepast. Dat aanpassen gaat volgens het schema op deze pagina.

Procedure handicap behalen

De procedure voor het behalen van of het veranderen van een handicap is als volgt. Als eerste is er de registratie van de speler bij een (D) vereniging die dan de registratie van de handicaps bijhoudt. Vervolgens gaat de speler een of meerdere ‘kaarten lopen’. Deze kaarten worden ingeleverd bij de betreffende baan of kunnen door de speler zelf worden ingevoerd in het systeem waarna automatisch de aanpassing wordt weergegeven.

Voor het spelen van een ‘qualifying ‘ kaart moet de speler zich inschrijven bij de betreffende club of shop waarna er een gele sticker op de kaart komt ten teken van de officiele score.

Om te zien hoeveel slagen een speler op basis van zijn  handicap mee krijgt moet hij op de golfbaan waar hij speelt kijken naar de handicap tabel die meestal in het clubhuis hangt of bij de eerste tee. Een moeilijkere baan geeft bijvoorbeeld meer slagen dan een kortere of relatief makkelijke golfbaan.

Een qualifying kaart kan ook over 9 holes gespeeld worden. Een bufferzone betekent dat de speler bij een aantal stableford punten binnen deze aangegeven marge niet meteen in handicap omlaag of omhoog gaat. Mocht een speler in een speel jaar minder dan 4 officilele kaarten lopen dan krijgt hij of zij een inactieve handicap.

Stableford systeem

Voor de volledigheid leggen we hier het stableford systeem uit omdat dit aan de basis staat van de handicap berekening.

Bij Stableford krijgt de speler punten op basis van het aantal slagen dat hij of zij op de hole heeft gemaakt. De par van de hole wordt op basis van de handicap en de handicaptabel aangepast aan de speler. Als de speler bijvoorbeeld op een par 4, twee slagen krijgt dan mag hij daar een 6 maken. Bij Stableford is het nu zo dat als de speler een score maakt, die hij op basis van zijn handicap mag maken op een hole, hij 2 punten krijgt. Elke slag beter is een punt meer en elke slag slechter is een punt minder tot 0, geen negatieve punten dus. Maakt hij dus de bovengenoemde 6 dan krijgt hij 2 punten, maakt hij 5 krijgt hij 3 punten en maakt hij bijvoorbeeld 8 dan krijgt hij geen punten.

Tot slot worden de slagen over de holes verdeeld op basis van de zogenaamde stroke index, deze staat op de scorekaart en geeft de relatieve moeilijkheids graad van de holes aan.

Bereken uw handicap!

Hcp Categorie 18h. buffer 9h. buffer Verhoging Verlaging
plus-4.4 35-36 n.v.t. 0,1 0,1
4.5-11.4 34-36 n.v.t. 0,1 0,2
11.5-18.4 33-36 35-36 0,1 0,3
18.5-26.4 32-36 34-36 0,1 0,4
26.5-36.0 31-36 33-36 0,2 0,5

 

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact