Golfpaspoort versus NGF 9-stappenplan

Beroepsorganisaties

We hebben in Nederland de NGF, de Nederlandse Golf Federatie die van oudsher de belangen van de verenigingen en de spelers behartigt. De NVG, de vereniging van golfbaan exploitanten, de belangen van de (commerciele) golfbanen en de PGA, de beroepsorganisatie van de golf professionals.

Veel nieuwe golfers

Punt van discussie is het volgende, er zijn (veel) nieuwe golfers in Nederland die weinig spelen. Dit zou (NVG) met name aan het Golf Vaardigheids Bewijs liggen. Deels mee eens, het GVB moet meer een middel dan een doel worden. Wij denken echter dat de gegeven GVB weekend cursussen er zeker mede oorzaak van zijn dat mensen weinig spelen, ze hebben snel hun GVB gehaald en kunnen vervolgens niks met als gevolg dat hun stokken in de garage belanden. Wat goedkoop leek blijkt achteraf een duur weekendje te zijn geweest.

Gevaar is nu dat er over de hoofden van de (nieuwe) golfers een machtspelletje wordt gespeeld: waar worden de golfers geregistreerd, wie bepaald of ze mogen spelen en geldt een baanpermissie voor de ene baan ook voor de andere baan, al seen baan niet doet bijvoorbeeld.

Golfpaspoort - NVG

De NVG heeft nu een ‘golf paspoort’ geintroduceerd dat naar men hoopt eind april maar in ieder geval dit jaar in werking moet treden op meer dan 80 banen en liefst alle circa 135 aangesloten banen.

In het paspoort wordt zorgvuldig bijgehouden wat een speler gedaan heeft, aan lessen, regels en spel ervaring, en op basis van deze vorderingen kan een baanpermissie worden  gehaald. De behaalde baanpermissie is geldig op alle deelnemende banen. De baan waar de baanpermissie wordt uitgegeven registreert de golfer. Niets houdt de beginnende golfer tegen om vervolgens het GVB te halen en ook bij de NGF geregistreerd te zijn, maar het is dus niet meer noodzakelijk om een GVB te halen om op een baan te mogen golfen. Let op dat de banen uiteindelijk altijd zelf kunnen bepalen of u wel of niet welkom bent. De baan is dus verantwoordelijk voor het afgeven van een baanpermissie.

Het ‘golf paspoort’ is dus met name een voortraject voor een mogelijk GVB om nieuwe golfers sneller de mogelijkheid te geven om de baan op te gaan.

Even tussendoor, wij zijn benieuwd of en hoe er geregistreerd wordt als spelers het paspoort ‘misbruiken’ of zich niet aan de regels van de gastvrije golfbaan houden.

9 stappenplan - NGF

De NGF heeft samen met de PGA een 9 stappenplan ontwikkeld om de beginnende golfer beter te kunnen begeleiden en hem of haar bij de hand te nemen om zo goed mogelijk door het leerproces van de golfsport heen te lopen. Ook bij het 9 stappenplan is er sprake van een baanpermissie. De registratie van de golfer ligt vanaf het begin bij de NGF. Voorts wordt er toegewerkt naar een GVB waaraan een handicap van 54 wordt gekoppeld. Vervolgens wordt er gestreefd naar en verbetering van de handicap.

Moet een golfer zijn GVB halen?

De verschillen tussen beide systemen zijn enerzijds niet zo groot. In beide gevallen is er sprake van een baanpermissie waarna de golfer kan gaan spelen en in beide gevallen kan een speler indien gewenst zijn of haar GVB halen. Vraag is echter, moet of kan een golfer gedwongen worden een examen te doen voor een Golf Vaardigheids Bewijs?

Hier zit de vooruitgang, al met een baanpermissie kan een golfspeler zijn of haar sport gaan beoefenen en dus het geleerde in praktijk brengen. Dat lijkt voor de NVG het grootste belang. Het 9 stappen plan gaat verder en wil de golfer mee nemen in de verdere ontwikkeling van zijn spel, naar een GVB en nog verder naar een handicap. De een wil dit, de ander wil dat. Het is goed om structuur aan te brengen in een wirwar van regels. Het is noodzakelijk om de mensen die onbekend zijn met de golfsport een structuur te bieden op basis waarvan zij hun plan uiteen kunnen zetten.

Wij denken dat, los van de financiele belangen, de speler centraal moet staan. Natuurlijk moeten de (commerciele) banen hun begrotingen draaiende zien te houden in woelige crisis tijden. Het is alleen jammer als in een land als Nederland twee organisaties elkaar in de haren gaan zitten en eigen belangen centraal lijken te zetten in plaats van belangen samen te bundelen zodat de enige belanghebbende, de speler, er het meest aan heeft. Als de spelers duidelijkheid hebben dan draaien de banen tenslotte ook op z’n best met alle positieve gevolgen van dien. Het oude gezegde: van het een komt het ander. Niet, als ik het beter heb dan krijgt de rest het ook beter, maar als het met de rest nu goed gaat dan gaat het met mij dadelijk of straks ook beter.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact