Het belang van een pre-shot en post-shot golf swing routine
De laatste tijd wordt er veel gesproken en geschreven over de ‘pre-shot routine’. Dit is met name erg belangrijk als opbouw naar een goede concentratie en optimale focus om een goede bal te slaan.
Vervolgens zien we echter vaak dat spelers na een goede bal, een goede hole of een serie goede holes in een ‘dip’ terechtkomen. Euforie is moeilijker te verwerken dan teleurstelling. Wie herinnert zich niet de albatross van Louis Oosthuizen tijdens de Masters van 2012 op de tweede hole, par 5? Hij gaf later ruiterlijk toe dat het hem 2 of 3 holes had gekost om terug op aarde te komen om weer goed te spelen. Dit kunt u anders aanpakken, namelijk met de ‘post-shot routine’.
Houd controle over uw eigen spel!
Controle over uw spel begint dus met een goede pre-shot routine maar gaat pas verder als er ook een goede ‘post-shot routine’ is. Wat betekent dit nu en wat kunnen we doen om ook de goede bal snel te vergeten?
Welke actie moet u onmiddellijk nemen na een slechte of juist goede slag? Wat doet u eigenlijk als u boos of juist trots bent? Hoe reageert u na een super shot of de bal die u van 80 meter binnen 30 centimeter van de vlag hebt geslagen? Hoe gaat u om met (weer) een bal out of bounds of met de zoveelste bunker tijdens een ronde?
Los van vertrouwen in de techniek zijn er dingen die u kunt doen om snel weer in uw goede ritme te komen. Hieronder kunt u lezen wat u het beste kunt doen na een slechte bal of na een goede bal.
One shot at a time!
Er wordt vaak gezegd: “Speel bal voor bal.” Zo zou het moeten zijn: niet tellen, niet op het scorebord kijken, niet weten wat uw score is tot een bepaalde hole.
Natuurlijk gaat elke speler op zijn eigen manier om met emoties, maar probeer routines te hanteren om bij de les te blijven en de volgende bal zo goed mogelijk te slaan.
Wat te doen na een slechte bal?
- Maak op de plaats waar u de bal geslagen hebt direct een oefenswing, dan blijft u niet met de slechte beweging in uw hoofd zitten.
- Doe bijvoorbeeld uw handschoen uit om met iets anders bezig te zijn en uw slag dus te vergeten.
- Uit uw emoties (op beschaafde wijze) tegen uw medespeler. Lach de slechte bal bijvoorbeeld weg.
- Accepteer dat u slechte ballen slaat. Een topspeler maakt per ronde 34 volle golf swings, hij slaat er daarvan naar zijn gevoel ‘maar’ 8 of 10 zoals hij het bedoeld had. Blijf dus niet te lang bij foute slagen hangen want u moet verder.
- Verander dus zo snel mogelijk uw negatieve gedachte naar een positieve ‘mind set’ voor de volgende bal. Belangrijk is dat u juist op deze momenten bij uw golfswing gedachte blijft.
Wat te doen na een goede bal?
- De simpelste manier om blijdschap te uiten is misschien wel door uw vuist te ballen, de zogenaamde ‘fist pump’. Veel tourspelers doen dit. U geeft uzelf een compliment door dit gebaar. Het verhoogd uw zelfvertrouwen.
- Verzin een ‘yell’ en uit deze na een goede bal, simpelweg ‘YES’ is al voldoende om tegen uzelf te zeggen dat u het goed gedaan hebt. Ook weer een complimentje dus.
- Met deze twee eerste opties is direct een deel van de opgebouwde extra adrenaline uit uw lichaam. Zeker na een birdie kan teveel adrenaline bij de afslag op de volgende hole verraderlijk zijn voor een goed resultaat.
- Als u met vrienden speelt of als er iemand met u meeloopt is een ‘high five’ ook een goede uiting van enthousiasme. Niet te hard natuurlijk want u zou zo maar eens last van uw hand of pols kunnen krijgen.
- Temper de euforie dus ruim voordat u bij de volgende bal bent. Voelt u in uw lichaam nog dat dit niet helemaal gelukt is? Neem dan meer tijd in uw routine om tot rust te komen. Of loop bijvoorbeeld wat langzamer naar de volgende bal toe. Dit lukt niet altijd maar het opmerken van extra adrenaline is vaak al voldoende om er beter mee om te kunnen gaan.
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.