Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Acceptatie tijdens het golfen

Acceptatie in sport is een heel breed begrip. Wat zijn dan in de sport en zeker in golf de omstandigheden die we zullen moeten leren accepteren:

1. Druk

We leggen onszelf druk op door beter te willen spelen dan we eigenlijk kunnen. Achteraf relativeren we een (wan)prestatie die we eigenlijk tijdens het golfspel onder ogen hadden moeten zien.

Hoe accepteren we druk?

Sluit jezelf af, leer een bepaalde routine aan om je zo optimaal voor te kunnen bereiden op de volgende golfslag, of je komende ronde: als je normaal weinig met anderen praat doe dat dan nu ook niet. Een (pre swing) routine is een aanloop tot je concentratie. Zie hiervoor ook het stuk over focussen. Sluit jezelf af door bijvoorbeeld in je eigen tempo te lopen. Let op je ademhaling, laag (in de buik) dus.

2. Omstandigheden

Zoals elders op deze site beschreven accepteren veel golfers de weersomstandigheden niet en gaat tijdens het spelen lopen mopperen over zaken die onvermijdelijk zijn.

Hoe accepteren we omstandigheden?

Bereid je voor, bijvoorbeeld op regen. Doe in het begin van de ronde je regenbroek aan en doe hem niet meer uit. Neem meerdere handschoenen mee en een paar handdoeken. Hou je paraplu bij de hand. Kleed je met meerdere dunne lagen zodat je iets uit kunt doen.

3. Een slechte golfslag

Slag voor slag spelen, ronde voor ronde. Nieuwe Masters winnaar Bubba Watson speelde een aantal weken eerder tijdens een tournooi van de Amerikaanse PGA Tour de tweede ronde in 62 slagen en de derde ronde in 74 slagen, een verschil van maar liefst 12 slagen!

Hoe accepteren we een slechte dag?

Als je een golfslag mist, bedenk dan dat we dat allemaal wel eens doen. Maak direct na de slechte golfslag een oefenswing om je tijdens het lopen naar de volgende bal volledig te kunnen concentreren op de volgende slag. Denk dus aan hetgeen er moet gebeuren en niet aan hetgeen je fout hebt gedaan.

4. Een goede golfslag

Een goede golfslag is voor je concentratie vaak slechter dan een slechte golfslag. Louis Oosthuizen maakte tijdens het laatste Masters tournooi een unieke Albatross op de 2e hole en kwam daarmee 2 slagen voor te staan in plaats van twee slagen achter. Hij erkende later dat het hem een aantal holes kostte om terug in zijn ritme te komen.

Hoe accepteren we een goede golfslag?

Ik zeg wel eens, een goede golfslag is voor je concentratie gevaarlijker dan een slechte golfslag. Euforie is moeilijker te controleren dan teleurstelling. Loop (overdreven) rustig naar je volgende bal toe. Kijk om je heen, ‘keep your eyes above the level of the flag’.

5. Medespelers/tegenstanders

Speel je eigen golfspel. Laat je niet afleiden door de mensen waar je mee speelt. Als je medespeler een birdie maakt, feliciteer hem of haar en ga verder met je eigen golfspel.

Hoe accepteren we onze medespelers?

Spelen we golfwedstrijden dan worden we ingedeeld en spelen we dus meer dan eens met mensen waar we niets mee hebben. Hou hier dezelfde tactiek aan als bij het omgaan met druk. Sluit jezelf af en gebruik een bepaalde persoonlijke routine om in je concentratie te blijven. Wees niet overdreven vriendelijk maar wel aangenaam gezelschap.

6. De stand in een golfwedstrijd

Al sta je een slag voor of een slag achter, de slag die je moet uitvoeren blijft dezelfde. Greg Norman, een van de meest aanvallende spelers van zijn tijdperk, stond tijdens een Masters tournooi na 3 ronden 6 slagen voor op Nick Faldo. Hij ging verdedigend spelen en verloor de Masters niet voor de eerste keer, terwijl hij juist dit tournooi heel graag wilde winnen. Conclusie: speel je eigen golfspel. Ben je een aanvallende speler, val aan!

Hoe accepteren we de stand in een golfwedstrijd of een ronde?

Speel slag voor slag, speel bal voor bal. Elke golfbal is de eerste. Tel niet. Toen ik nog golfwedstrijden speelde, wist ik tijdens een ronde absoluut niet wat mijn score was terwijl ik na afloop van dezelfde ronde de baan tot op de centimeter na kon lopen en aan kon geven wat voor bal ik met welke stok had geslagen en wat de balvlucht was geweest.

Accepteren is dus aanvaarden maar daarna vergeten.

Aanvaard de druk, de omstandigheden, de goede en de slechte bal, de medespelers en de stand op je score kaart. Als je echter je volgende bal moet slaan vergeet alles. Leer jezelf te concentreren op je eigen spel, je volgende slag. Bedenk wat je moet doen en niet wat er gebeurd is. Bereid je op je eigen manier voor op je spel, je slag of je ronde.

Speel je eigen spel

Elke mechanische gedachte leidt tot nadenken in plaats van concentreren. ‘To give up control is to gain control’. Kortom, laat los! 

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact