We gaan spelen

Wat hebben we nodig en wat nemen we mee?

Naast uw eigen materiaal zoals een tas met een halve of hele golfset, wel of niet op een trolley, lopen we op golfschoenen en gaan we sportief gekleed.

Een of meerdere handschoenen voor de slagen met een volle swing. Daarnaast wat attributen als tee’s, ballen, markers, en natuurlijk een pitchfork om de green te kunnen herstellen voor de spelers die achter u aan komen. Tevens dient u een regelboekje bij u in uw tas te hebben.

Eventueel een paraplu voor het nattere weer en een handdoek om een en ander droog te houden of schoon te maken. De stokken moeten schoon zijn voor een zo optimaal mogelijk resultaat. Daarnaast moeten uw grips droog zijn voor een zo ontspannen mogelijke swing.

De eerste keer dat u gaat spelen zal meestal met uw professional zijn die u van alles uitlegt laat zien wat te doen en wat vooral niet. Hoe en wanneer u moet doorlaten als andere mensen sneller spelen. Tot slot veel informatie over de meest gangbare spelregels.

Belangrijk is dat u deze eerste keer op de golfbaan vooral rondkijkt, en ervaring opdoet wat er allemaal gebeurt. Laat u niet imponeren door de lengte van de holes en alle mogelijke hindernissen die u tegenkomt.

Niet te veel tellen en als het te lang duurt raap uw bal gerust op en speel op de volgende hole verder. Niets is zo vervelend als opgejaagd te worden door een flight achter u. Iedereen is een keer begonnen, dus we weten dat er spelers op de baan zijn die sneller en langzamer zijn. Probeer in uw eigen tempo de baan rond te gaan. Haastige spoed is ook bij het golfspel zelden goed.

Hoe gaan we spelen?

Als we voorbereid zijn en weten wat er van ons verwacht wordt gaan we de baan proberen te spelen in zo weinig mogelijk slagen.

Ga er maar van uit dat elke hole voor een speler van elk niveau zijn eigen moeilijkheden heeft. Wij zeggen altijd probeer een hole in vakjes in te delen. Afhankelijk van uw spelniveau is 3 keer 100 meter slaan wellicht rustiger dan 1 keer 200 en 1 keer 100 meter. Forceer dus niet tijdens uw slag, speel uw eigen spel.

Sla een bal naar een plek op de hole van waar af u het makkelijkst verder kunt. Mik pas op de hole als deze binnen bereik is. Als er bijvoorbeeld op 100 meter van de afslagplaats een bunker of een waterhindernis ligt dan is het verstandig om in ieder geval geen bal van 100 meter te slaan. Of we slaan 80 meter of als dat kan een bal van minimaal 120 meter. Kortom denk een beetje na voordat u de bal slaat.

Als we gaan spelen slaan we meestal even in op de driving range. Als daar blijkt dat de ballen die we slaan die dag 10 meter naar links draaien zal ik op de baan met deze wetenschap omgaan door iets op rechts te mikken. Tijdens de ronde ben ik tenslotte aan het spelen en moet dus niet te veel nadenken. Pas na de ronde ga ik dan op driving range al dan niet met een professional proberen de bal wat rechter te slaan voor de volgende keer.

Als u gaat inslaan, helaas zijn er teveel mensen die recht uit de auto naar de eerste tee lopen om met hun driver een zo groot mogelijke afstand te overbruggen, is dat dus niet perse om te oefenen maar meer om daadwerkelijk in te slaan: even kijken wat er die dag gebeurt.

Het inslaan is een onderdeel van de warming up waar we elders op terugkomen. Bij inslaan hoort natuurlijk ook het putten en het chippen. Begin op de putting green met bijvoorbeeld 3 ballen, ga vervolgens een aantal ballen chippen over meerdere afstanden en met meerdere stokken voordat u naar de driving range gaan om de swing te voelen voor die dag.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact