Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Balpositie bij chippen

De positie van de bal in uw stand heeft te maken met het zwaartepunt van uw lichaam, dit zit achter uw borstbeen. Door gewichtsverplaatsing ‘verschuift’ dit zwaartepunt bij een volle swing iets naar voren waardoor we bij de ‘ijzer’ slagen de balpositie 1/3-2/3 aanhouden (gemeten van de voorste hak).

Weinig tot geen gewichtsverplaatsing bij het chippen

Bij het chippen hebben we weinig tot geen gewichtsverplaatsing zodat we standaard uit gaan van een balpositie midden tussen de hakken. Als we dan mensen horen zeggen: 'Ja maar hij heeft de bal meer naar voren of juist naar achter' dan spreken we over ontwikkelde voorkeuren.

Balpositie, hoe zit dat nu precies?

De basis voor de balpositie is dat als we de bal meer naar achter in de stand leggen dat de bal lager zal blijven en dus meer zal rollen (en dus verder gaat). Andersom, als we de bal meer naar voren leggen zal deze dus hoger gaan en eerder stil liggen. Bij een balpositie meer naar voren is de kans echter groter dat we de bal te hoog raken, pas hier dus mee op.

Advies bij het chippen

Leg de bal in het midden, of eventueel iets naar achter in de stand om de bal beter te raken. Dit is zoals gezegd echter een voorkeur die eenieder zelf moet ontwikkelen. Zoals we vaker zeggen, eerst uitproberen dus voordat u dit op de baan gaat toepassen. Maak dus zelf de keuze en kijk niet te veel naar anderen. Succes!

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact