Golf is eerst denken en dan doen

Zeer regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze te veel na moeten denken. Ik vraag dan altijd waar ze aan denken, en meestal komen er dan ‘maar’ twee of drie dingen naar boven. Dat valt dus eigenlijk wel mee.

Refererend aan de swinggedachte probeer ik met mijn leerlingen tot één of maximaal twee swinggedachten te komen (meer kunnen we mentaal niet aan). De swinggedachte bepalen is belangrijk om tijdens de golfronde steeds dezelfde swing kunnen vasthouden.

Alles heeft met vertrouwen te maken

Blijf vertrouwen op die ene, aangeleerde, swinggedachte. Als deze in de baan toch niet blijkt te werken, gaan we op de driving range een andere zoeken. Bijvoorbeeld, als de armen recht blijven in de backswing door op de goede manier met de schouders te draaien, kun je of aan je armen denken, maar ook aan je schouders. Wat het beste is, is persoonlijk en blijkt uit ervaring.

Golfpro's lopen over een golfbaan en zien alles wat ze nodig hebben om de volgende bal zo goed mogelijk te kunnen slaan. Veel plezier golfers beginnen pas met kijken als ze bij hun bal zijn. Los van het feit dat de goede speler een caddie heeft zijn wij dus anders met ons spel bezig. Als ik iets zie in de baan wordt dit direct opgeslagen in mijn brein. Op het moment dat ik moet gaan slaan hoef ik dan ook nergens meer aan te denken.

Bijvoorbeeld: als ik een bal moet slaan vanaf een schuin gedeelte van de fairway weet ik dat al lang van te voren en stel ik me daar op in. Veel golfers voelen pas dat de fairway schuin loopt op het moment dat ze boven de bal staan en denken klaar te zijn om de bal te slaan. Vervolgens merken ze tijdens het slaan dat er iets is dat niet klopt en gaat het dus mis.

Focus volledig op uw eigen golfspel

Veel golfers zijn vaak tijdens het slaan nog bezig zijn met wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Ja, maar ik lig in de bunker. Ja, maar ik moet over water heen. Ja, met die stok kan ik niet slaan. Ja, maar dat haal ik nooit. Allemaal zaken die afleiden bij hetgeen er moet gebeuren.

Als ik iets niet kan of beheers, dan doe ik het niet! Als ik de green niet in één keer haal doe ik het rustig in twee keer en ga dus niet forceren. Als mijn medespeler verder slaat dan ik, ga ik niet proberen hem bij te houden. Ik ben volledig met mijn eigen spel bezig. Op de belangrijke momenten kijk ik goed om me heen naar de situatie.

Vertrouw altijd in de goede afloop

Op het moment dat ik bij de bal staan om hem te slaan, ga ik ervoor, zonder twijfels! Niet dat ik 100% zeker ben van de goede afloop, maar dat is wel het stellige uitgangspunt. Ik weet alles wat ik weten moet. Ik heb alles gedaan wat ik moest doen om de bal zo goed mogelijk te slaan. Ik ben me volledig bewust van de omstandigheden. Kortom, alle seinen staan op groen!

Op dat moment wordt het ‘leeg’ in mijn hoofd. Totale focus om mijn swing goed uit te voeren met de stok die ik gekozen heb en om onder de gegeven omstandigheden de bal zo goed mogelijk te gaan slaan. Als ik boven de bal sta kan ik er niets meer aan doen, niets meer aan veranderen.

Pas als de bal geslagen is kijk ik dus wat er gebeurd is en kan ik beoordelen wat ik gedaan heb. Het resultaat neem ik natuurlijk wel mee in het totale plaatje van mijn ronde, maar op het moment dat ik klaar ben ga ik meteen aan de slag met de volgende bal.

‘Bal voor bal spelen'

Tijdens het lopen naar de volgende bal ben ik al aan het bekijken hoe deze bal ligt, wat de omstandigheden zijn en hoe ik deze volgende slag uit zou kunnen voeren. Als ik bij mijn de bal ben aangekomen heb ik alweer een heleboel informatie opgeslagen die ik nodig heb deze bal te kunnen slaan.

Geen informatie om nog over na te denken, maar informatie die in mijn hoofd zit en die dus mede bepalend is voor de keuze die ik ga maken bij het slaan van de bal. Hoe ver is het, kan ik naar de green toe, moet ik voor op de green zijn of beter in het midden, welke stok kan ik het beste gebruiken? Allemaal vragen die ik door mijn ervaring snel kan beantwoorden. Echter, neem de tijd hiervoor, overhaaste beslissingen leiden vaak ook tot mindere resultaten.

Speel dus een bal tegelijk. Denk goed na voordat u iets doet. Als u klaar bent met denken, stop dan ook daadwerkelijk met denken. U kunt niets meer aan de situatie veranderen. U kunt nog maar een ding doen: de bal zo goed mogelijk slaan, en dat lukt alleen maar als u op een goede manier aan uw swing denkt.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact