Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Gras en greenkeeping

Niets is er voor een golfer zo gewoon als het lopen over het gras op een golfbaan. Voordat u kunt spelen is er echter veel gebeurd om een voor u zo goed mogelijk bespeelbare grasmat neer te leggen. Op de golfbaan komt u de volgende grasmatten tegen:

 • De tee
 • De fairway
 • De rough
 • De voorgreen
 • De green
 • De driving range

De grassoorten die op een golfbaan gebruikt worden hebben allemaal verschillende eigenschappen om de diverse speelwensen te kunnen garanderen. De grassoorten zijn over het algemeen ook speciaal ontwikkeld en samengesteld voor het gebruik op golfbanen. Op de afslagplaats zal het gras na een uitgeslagen plag bijvoorbeeld snel moeten aangroeien, waar gras dat in de rough gebruikt wordt juist weer minder onderhoud vergt maar er desgewenst wel mooi uit moet zien en goed tegen de schaduw moet kunnen. Op de green tenslotte hebben we weer gras dat korter gemaaid moet kunnen worden en wat dicht op elkaar kan groeien, dus dientengevolge andere beluchting eigenschappen nodig heeft.

De (door)groei van de diverse grassoorten heeft te maken met 4 basis vereisten, te weten: een goede bodembalans, voldoende lucht, voldoende (zon)licht en ‘last but not least’ voldoende water.

Aan de diverse grassoorten op de golbaan worden de volgende eisen gesteld:

 1. De tee; Een snelle vestiging, de wortel moet snel zetten, goed herstelvermogen, goede ziekteresistentie, maaien vanaf 5 à 10 millimeter (roodzwenk en veldbeemd).
 2. De fairway; Snelle kieming, hoge betredingstolerantie, dichte zoden, minder viltvorming, maaien vanaf 10 millimeter (roodzwenk, veldbeemd en raaigras).
 3. De rough; Groeit op verschillende grondsoorten, behoeft weinig onderhoud, goede bloeiwijze, hogere schaduw tolerantie (hardzwenk, roodzwenk en schapengras).
 4. De voorgreen; Zie bij fairway, mogelijkheid tot korter maaien is gewenst.
 5. De green; Hoge ziekteresistentie, grotere droogte tolerantie, dichte zoden, goede kiemenergie dus groot zelf herstellend vermogen, maaien vanaf 2,5 millimeter (roodzwenk en struisgras).
 6. De driving range; Hoge belastbaarheid, en snel zelf herstellend vermogen. Veelal combinatie van Veldbeemdgras en Engels Raaigras.

Op de golfbaan worden meerdere grassoorten gebruikt voor verschillende doeleinden. Sterkere grassen, sneller groeiende grassen en grassen die bijvoorbeeld beter tegen korter maaien kunnen voor op de greens.

Het gras op de golfbaan

De wortel van gras is circa 18 centimeter lang (of diep) en groeit bij een temperatuur vanaf 8 graden. Daarnaast groeit gras het beste bij een spriet lengte vanaf  6 à 7 millimeter. Wat we als speler dus willen: korte en dus snelle greens is slecht of zelfs schadelijk voor het gras op de greens. Als u naar een golf wedstrijd op televisie kijkt ziet u de greens vaak ook met de dag bruiner worden. Dit komt  dus omdat ze dusdanig kort worden gemaaid dat het gras niet meer groeit, de wortel deels afsterft met alle gevolgen van dien. Wedstrijdbanen hebben over het algemeen zeker een week nodig om te herstellen van het bezoek van de topspelers (hierdoor begrijpt u wellicht ook waarom leden van verenigingsbanen niet altijd zitten te wachten op deze wedstrijden).

Bovenstaand gegeven is er de oorzaak van dat gras in de winter dus minder of niet meer groeit en dus minder snel hersteld. Wat normaal in de zomer overdag door het spelen wordt ‘plat’ gelopen door de spelers krijgt in de nacht de kans om te herstellen. Dit proces vindt in de winter niet meer plaats waardoor de baan slechter bespeelbaar is. Hierdoor spelen we in de winter ook vaak op wintergreens. Het gras groeit niet meer, kan ook niet meer gemaaid worden en zal dus teveel beschadigen.

Tot slot is het winterseizoen vochtiger en zal de baan minder snel opdrogen zodat hij ‘zwaarder’ speelt maar ook weer sneller en dus meer zal beschadigen.

Bovenstaand geeft aan dat de taak van onze greenkeepers een zware is. Zij zijn de mensen die er dag en nacht mee bezig zijn de baan waar u speelt in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden.

De verschillende grassoorten

Roodzwenk
Dit gras wordt eigenlijk overal gebruikt maar bijna altijd in combinatie met een andere grassoort, bijvoorbeeld struisgras op de greens, met name omdat dit korter gemaaid kan worden.

Veldbeemdgras
Veldbeemdgras wordt veelal op de fairways en de tee’s gebruikt.

Engels raaigras
Engels raaigras wordt veelal voor de fairways en de driving range.

Struisgras
Struisgras wordt eigenlijk alleen voor de greens gebruikt met name omdat het korter te maaien is.

Schapengras
Schapengras is wat steviger en mede daardoor zeer geschikt voor gebruik in de rough.
 

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact