Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Greenkeeping

Voorbereiding op het golfseizoen

Het echte seizoen voor de golfbanen en met name de greens begint eind maart of begin april. In de winter spelen we op wintergreens en als de temperatuur het toelaat op zomergreens, maar de greenkeepers zijn al wel bezig met voorbereidingen voor het komende golfseizoen. Iedere golfer wil in het voorjaar al op goede snelle greens kunnen spelen. Helaas hebben we hier het klimaat tegen.

Bijvoorbeeld

In 2012 hebben we voor Nederlandse begrippen een extreme winter gehad met een lange hevige vorstperiode. Op veel golfbanen hebben spelers kunnen merken dat dit ten koste van de kwaliteit van de greens is gegaan. Veel kale plekken en zelfs scheuren in de graslaag, waardoor de greens pas in mei of juni goed bespeelbaar waren.

De winter heeft dus wel degelijk invloed op de kwaliteit van de greens. Het gras begint pas weer echt door te groeien als de (nacht)temperatuur boven de acht graden komt, dat is dus in april of mei. Pas dan kan het gras ’s nachts weer aansterken.

Werkzaamheden greenkeepers

Er zijn 3 belangrijke werkzaamheden in de maanden april en mei die door greenkeepers worden verricht om uw spel zo veel mogelijk ten goede te komen: verticuteren, bezanden en doorzaaien. Alle drie zorgen ze voor overlast op de golfbaan maar ze zijn wel noodzakelijk om een zo egaal mogelijke graslaag te krijgen waar u zo goed mogelijk op kunt putten.

I. Verticuteren

De reden dat greenkeepers verticuteren is om de ontstane viltlaag uit het greenoppervlak te halen. Vilt ontstaat door afgestorven gras, mossen en maaisel. De messen die gebruikt worden gaan tot 4 centimeter diep om de viltlaag uit de green te halen. Deze wordt direct opgeveegd en afgevoerd. Een (te dikke) viltlaag verdicht de green zodat de groei beperkt wordt met alle gevolgen van dien. Hoe dikker de viltlaag, hoe moeilijker hij is weg te halen. Een te dikke viltlaag beperkt daarnaast ook de waterafvoer en een optimale toevoer van benodigde voedingsstoffen naar de wortels.

II. Bezanden

Vaak wordt tijdens het verticuteren zand gestrooid in de ontstane gleufjes. Dit zand zorgt ervoor dat de toplaag vlak blijft en dat het water makkelijker de bodem in zakt. Bezanden gebeurd ook wel los van het verticuteren. U ziet dan de greenkeepers het zand over de green heen rijden waarna het met een sleepmat gelijkmatig wordt verdeeld over het gehele greenoppervlak. De genoemde werkzaamheden zijn noodzakelijk voor een gezonde grasgroei. Het verticuteren en bezanden neemt ongeveer 3 tot 4 dagen in beslag.

III. Doorzaaien

Als gras kort gemaaid wordt, heeft het een beperkte levensduur. Daarnaast kunnen er door een hoge bespelinggraad andere grassoorten in de graslaag komen, bijvoorbeeld ‘straatgras’ of mossen. Daarom is elk jaar één of twee keer doorzaaien noodzakelijk. Het nieuwe gras moet deze bezoekers verdrijven.

Doorzaaien is het machinaal inbrengen van graszaad in de toplaag. Doorzaaimachines maken met hun schijven sleufjes in de graslaag. Deze zijn na enkele dagen weer verdwenen en hebben weinig invloed op de rol van de golfbal.

Groet de greenkeeper

We hopen dat u de komende maanden met nog meer begrip naar de greenkeepers kijkt. Zij zijn de mensen die er bijna dag en nacht voor zorgen dat u zo prettig mogelijk kunt golfen. Als u een greenkeeper ziet rijden, is het vriendelijk groeten geen must maar wel gebruikelijk.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact