Putten van buiten de green
Putten of chippen?
De putter is de golfclub die we gebruiken als de golfbal op de green ligt, de golfbal hoeft daar alleen maar te rollen. Zodra we buiten de green zijn, komen er problemen om de hoek: hoe meer verschillende grashoogten ik met een rollende bal moeten overbruggen, hoe minder controle ik heb. Dit is de reden dat we buiten de green gaan chippen. Het eerste stukje gaat de golfbal door de lucht om vervolgens op de green te landen, waarna de bal in de richting van de hole kan gaan rollen.
De meeste mensen hebben echter (veel) moeite om de golfbal de lucht in te slaan en gaan dan, omdat de verkeerd geslagen bal te ver doorrolt, toch maar over op de putter omdat ze denken dat ze hiermee meer controle hebben.
In het begin zal dit zo zijn maar op de langere termijn komen er altijd of steeds meer situaties waar putten niet kan. Er zal dus toch een keer gechipped moeten worden. Waarom dan niet vanaf het begin aanleren zodat er op golfbaan geen problemen ontstaan.
Het probleem is dus dat het vertrouwen ontbreekt om de golfbal de lucht in te slaan. Deze hoogte is afhankelijk van de hoek van het slagvlak en de snelheid die u de bal meegeeft door de golfswing die u maakt. Hoogte is dus een mechanisch iets waar we teveel moeite voor doen waardoor het meestal verkeerd gaat.
Dingen die vanzelf gaan, daar moet je niet over nadenken!
Probleem 1: Vanuit de polsen slaan
Veel mensen zeggen dat de golfbal meestal te hard gaat wanneer men chipt. Dit klopt wellicht, maar dit komt vaak doordat men de golfbal vanuit de polsen de lucht in wilt slaan en daardoor de bal te hoog raakt, geen hoogte bereikt en deze dus (veel) te ver doorrolt.
Probleem 2: Geen vertrouwen in de te overbruggen afstand
Het tweede probleem met chippen is dat we geen vertrouwen hebben in de afstand die we moeten overbruggen. We gaan in de golfslag bijsturen of andersom inhouden om de golfbal maar vooral zo dicht mogelijk bij de hole te krijgen. Daardoor slaan we in de grond of raken de bal ook hierdoor te hoog.
Probleem 3: Te schuine golfclub
Derde probleem is dat we een schuinere golfclub uit de tas halen om de golfbal makkelijker meer hoogte te geven. Hoogte is niet altijd effectief en dus meestal niet functioneel. Oefen het chippen met een niet te schuine golfclub en u zult ervaren dat de golfbal hiermee makkelijker de lucht in zal gaan.
Vervolgens kunt u zich bedenken hoe hoog u de bal eigenlijk wilt slaan. Veel mensen denken dat ze een golfbal van kortere afstand geslagen meteen stil kunnen laten vallen op de green. Helaas, backspin is ook een combinatie van hoek en snelheid. Een golfbal met weinig snelheid geslagen heeft dus weinig backspin en kan dus nooit meteen stil liggen.
Aandacht voor de chipslagen
De uitspraak: ‘beter een slechte putt dan een goede chip’ is leuk maar leidt slechts tot uitvluchten. Ga vanaf het begin met uw professional aandacht geven aan de techniek van de chipslagen. De eventueel verloren golfslagen tot de green kunnen tenslotte worden gecompenseerd door een solide ‘kort spel’ techniek.
Ook mensen die golfspelers op de televisie van (ver) buiten de green zien putten moeten zich realiseren dat de golfbanen waarop daar gespeeld wordt anders ‘geprepareerd’ zijn en dat de voorgreens waar deze golfspelers op spelen vaak nog korter gemaaid zijn dan onze greens.
Conclusie
Dichtbij de green
Putten van buiten de green is onder bepaalde omstandigheden aan te raden. Als een golfbal veel snelheid heeft, dan heeft hij minder last van de weerstand van het hogere gras rond de green. Als uw golfbal dus dicht bij de green ligt en de hole ligt op een redelijke afstand dan kan het putten niet zo’n kwaad.
Verder buiten de green
Andersom, als de golfbal wat verder buiten de green ligt (laat staan op de fairway) en de hole ligt voor op de green, dan is het putten hier sterk af te raden. Er is dan weinig controle en een golfslag die wel eens goed zal gaan maar minstens zovele keren tot een teleurstellend resultaat zal leiden.
Een sterk aflopende green
Een andere reden om van buiten de green uw putter te gebruiken, is als u een green met veel hoogteverschillen voor u heeft. Een rollende bal is immers makkelijker te controleren dan een vliegende.
Geef uzelf het vertrouwen met uw chipslagen zodat u rond de green de schade beperkt kunt houden. Hoe u dit kunt oefenen kunt u lezen op de pagina over 'leren chippen'.
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.