Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Het ‘toppen’ van de golfbal

Een veelgemaakte fout in de swing

Een veel gehoorde opmerking op de golfbaan: ‘Hè, topte ik weer mijn golfbal…’ Een belangrijke vraag om uzelf te stellen is dan ‘Hoe wordt het ‘toppen’ van de golfbal veroorzaakt? Want pas als u weet wat deze fout veroorzaakt bent u in staat om het op te lossen.

Twee oorzaken van het ‘toppen’ van de bal

1. De bal wordt te hoog geraakt --> met de onderkant van het slagvlak

In dit geval zit er te veel spanning in de linkerkant van het lichaam: de hand, de arm en de schouder. Meestal komt dit omdat er te veel kracht komt vanuit de armen of handen. Te veel kracht of te vroeg kracht, dat is de vraag, in ieder geval kracht voordat we bij de bal zijn.

Of:

2. De bal wordt bovenop geraakt --> het slagvlak komt ‘dicht’ te staan

In dit geval stuurt de onderste hand de stok te veel naar de bal. Het slagvlak komt helemaal ‘dicht’ te staan waardoor u de bal bovenop raakt.

Zo kunt u het ‘toppen’ voorkomen

In beide gevallen is het van belang de down swing rustiger te beginnen. Laat de armen meer vanuit de onderste schouder zakken, waardoor de heuprotatie plaats kan vinden. Een voorwaartse beweging dus, in plaats van een neerwaartse. U draait ontspannen door de bal heen in plaats van te werken / bij te sturen met de handen en armen.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact