Hooks and Slices
Meestal slaan we per ongeluk van rechts naar links of andersom. Ook heeft het vaak met onze natuurlijke balvlucht te maken. Vanuit ons postuur en dus onze houding hebben we een bepaalde motoriek ontwikkeld en dus een bepaalde golfswing.
Een wat steilere golfswing zal een balvlucht van links naar rechts geven en een vlakkere golfswing een natuurlijke balvlucht van rechts naar links. Allebei is oke, zolang het maar bij je past. Een steilere golfswing zal vaak een beetje ‘outside-in’ zijn (van buiten de swinglijn naar binnen) en de vlakkere golfswing andersom. We noemen dit dan meer een ‘fade’ en een ‘draw’. Er zijn niet zo veel spelers op de diverse golfwedstrijd circuits die van nature een rechte bal slaan.
Wat bedoelen we dan met een hook en een slice?
In theorie vertrekken beide golfballen recht naar hun doel en draaien in de lucht vervolgens naar links of naar rechts. Bij het naar links draaien van de golfbal wordt er gesproken over een 'hook' en bij het naar rechts draaien spreekt men over een 'slice'. Dat ze in de lucht pas beginnen af te wijken heeft met de snelheid te maken. De voorwaartse snelheid is in het begin groter dan het zijwaartse effect. Als de snelheid af begint te nemen krijgt het effect pas zijn invloed op de balvlucht. De golfbal zal dus pas net voor het hoogste punt af gaan wijken. Dit is een mechanisch verschijnsel, hier kunnen we dus niets aan doen. Behalve dan leren hoe we een rechtere golfbal kunnen slaan. Maar daar gaat het deze keer niet over. De betere speler komt wel eens naar ons toe met de vraag hoe ze nu een bal naar links of rechts kunnen laten draaien (dit heet ook wel ‘shapen’).
Oke, eerst een beetje theorie:
Grof gezegd zijn er twee dingen belangrijk in de golfswing: de swingbaan en de slagvlakpositie. Anders gezegd, hoe je golfclub door de bal heen gaat en hoe je slagvlak door de bal heen gaat.
Onderliggende theorie heeft te maken met de balvlucht wetten. De golfclub kan op drie manieren door de bal heen komen. Van binnen naar buiten, recht en van buiten naar binnen. Daarna kan het slagvlak op drie manieren door de bal heen komen, gesloten, ‘square’ en open. Het gaat er dan om hoe het slagvlak door de bal heen komt ten opzichte van de swingbaan.
Op basis van deze theorie hebben we 9 balvluchten die op het bijgaande plaatje duidelijk gemaakt worden. Een golfswing van binnen naar buiten zal een bal geven die rechts van het doel vertrekt. Als het slagvlak dan gesloten staat ten opzichte van de swingbaan zal de bal terug draaien naar links. Een fade of draw geslagen vanuit een natuurlijke beweging zal dan ook meestal bij het doel terechtkomen omdat het slagvlak square staat op het doel en alleen de swingbaan outside-in is of andersom.
Terug naar de vraag, ‘hoe kunnen we een bal naar links of naar rechts laten draaien’.
Dit kan op twee manieren. ‘In swing’ en ‘Pre swing’. In swing is door een (tegennatuurlijke) swingbaan te maken en dan met de handen de bal een kant op te manouvreren. U begrijpt het al, dit is lastig en voor niet zoveel mensen weggelegd. U gaat van alles proberen om de bal maar een gewenste richting in te slaan. Dat kan dus (veel) simpeler! Pre swing betekent dat we alles vooraf zo neerzetten dat we onze vertrouwde swing kunnen blijven maken.
Als we goed naar het plaatje kijken, kunnen we dus elke bal slaan die we willen. We zetten de voeten neer in de gewenste ‘vertrek’ richting van de bal en het slagvlak wijst met de ‘leading edge’ naar de eind richting die we de bal willen geven, het doel. Hou de balpositie gelijk, een derde-twee derde. Als we zo staan vertrekt de bal dus in de richting waarnaar we staan opgelijnd en de bal zal uitdraaien in de richting waar het slagvlak naar toe wijst. En dan vanuit deze positie de gewone golfswing maken en daar gaat de bal met de curve die we willen zien.
Zo simpel? Ja en Nee!
Er zijn een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden. Allereerst zal met het open of dicht zetten van het slagvlak de loft veranderen. Een gesloten slagvlak staat minder schuin met als gevolg dat de geslagen bal lager en dus verder zal gaan. Een open slagvlak natuurlijk andersom. Voor een vergelijkbare afstand zullen we dus respectievelijk een golfclub minder of meer moeten nemen.
Op de tweede plaats willen we de bal toch graag zien vliegen. Met een gesloten slagvlak zal de bal dat minder doen omdat de loft verminderd. Er kan dus een neiging ontstaan meer vanuit de handen te gaan slaan. Des te lager het ijzer, hoe lastiger het wordt om een hook te slaan. Natuurlijk andersom (hoge ijzers-slice) ook weer. We slaan bij voorkeur de hooks met onze hogere ijzers en de slices met onze lagere ijzers.
Ten derde: een open of gesloten slagvlak en of stand ziet er vreemd uit en het voelt anders aan. We zijn dus afgeleid in onze techniek en geneigd tot compenseren. Deze positie moet u dus eerst veel oefenen en het liefst onder begeleiding.
Het is dus van groot belang dat we de golfswing beginnen met een draai vanuit de schouders. Doe dit eerst een aantal keren zonder bal, om zo aan het gevoel te wennen en het (vreemde) visuele effect eigen te maken.
Gesloten slagvlak |
Open slagvlak |
Golfmeester
Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.