Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Golf swing voor het putten

Een soort kantelbeweging: de juiste techniek om te putten

De swing tijdens het putten komt vanuit de schouders, het is een soort kantelbeweging. Voordat we de swing gaan maken moeten we onszelf zo neerzetten dat we de beweging zo makkelijk mogelijk kunnen maken. Hiervoor is een bepaalde routine ontwikkeld. De routine moet in principe zo worden aangeleerd dat de swing er als vanzelf op volgt! De routine bestaat uit vijf stappen en de swing is de zesde stap.

1. Het neerzetten van de stok

Gebruik het, of de streepjes, boven op de kop van de putter als hulpmiddel voor je richting. Hier komt de korte putt weer naar voren. Je zet het streepje op je putter neer in de richting van een punt op de green binnen je veilige zone, in de richting van de hole. Dit is een afstand die je controleert en dus altijd goed doet, ook je richting dus.

2. Het neerzetten van de voeten

De voeten lijn moet evenwijdig lopen aan de lijn van de bal naar je doel. Als je eerst je voeten neerzet en dan je stok ga je te makkelijk met je handen sturen om de stok goed te zetten. Als je stok al staat is het meteen makkelijker om je voeten dezelfde kant op de zetten. Probeer de voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar te zetten en leg de bal een balbreedte uit de linkerhak.

3. Het vastpakken van de stok

Meest belangrijke bij de grip is dat de handen allebei even strak om de stok heen zitten. Als er een goede balans is in de grip is die vanzelf ook aanwezig in de schouders waardoor een vloeiende beweging vanuit je gevoel kan ontstaan. Er mag dus vanuit de grip geen verkramping ontstaan. Vanuit een ontspannen beweging kan je gevoel zich zelf gaan ontwikkelen.

4. Je staat met gebogen armen boven de bal

Het is nu belangrijk dat met name de rechter elleboog iets naar de zij gedraaid wordt. Dit is ook weer om makkelijker  te voorkomen dat de beweging uit de schouders overgenomen wordt door de handen.

5. Kijk naar je doel

Tenslotte, als je goed staat kijk je nog een keer naar je doel. Een keer omdat je als je vaker gaat kijken gaat twijfelen over je richting.

6. De swing

Als al deze stappen in een rustige volgorde zijn uitgevoerd volgt de beweging als vanzelf.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact