Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Scoren op de golfbaan met de juiste concentratie

Focus niet op het resultaat of de techniek

Meestal als we spelen concentreren we ons op het resultaat. Hoe staan we er voor? Op hoeveel slagen zit ik? Hoeveel punten heb ik tot nu toe? Kan ik vandaag mijn handicap lopen? Allemaal zaken die er tijdens een ronde niet te doen. Vervolgens ‘concentreren’ we ons op de techniek. Zit mijn grip goed. Draai ik voldoende vanuit mijn schouders. Waarom gaan de ballen naar rechts of naar links? Ook zaken waar we niet mee bezig zouden moeten zijn.

Focus wel op één swinggedachte

Waar moet ik op letten om de swing soepel te laten verlopen? Wat is van belang om de bal zo goed mogelijk naar zijn doel te brengen? Is mijn routine zo goed dat ik er volledig op kan vertrouwen? Als een bal mis is gegaan heb ik dan wel voldoende rekening gehouden met bijvoorbeeld de wind, of het feit dat ik schuin stond, of dat ik een keer beter niet de driver uit de tas had moeten halen? Confronteer jezelf met waarom dingen fout zijn gegaan en niet zozeer DAT ze fout zijn gegaan. Had ik er niet verstandiger aan gedaan deze hole eens een keer anders te spelen. Als ik altijd in de bunker lig, is het wellicht beter met een andere stok af te slaan.

Je score wordt beïnvloed door jezelf

Je score wordt beïnvloed door jezelf en door niemand anders. Door de keuzes die jij maakt als speler. Als ik dus over de green heen sla, dan heb ik vooraf niet goed nagedacht. Dan hoor ik veel mensen zeggen, ja maar, ik weet toch niet of de bal wel of niet goed gaat. Klopt, maar dat weten wij als professionals ook niet. We kunnen echter wel alles zo bekijken en overdenken dat de kans dat de bal goed gaat zo groot mogelijk is.

Alles betekent: ligging, omstandigheden, afstand tot hindernissen, afstand tot de hole. Als ik alles bedacht heb kan ik de juiste keuze maken voor een stok. Wij weten ook pas als de bal geslagen is wat het resultaat is.

Optimale concentratie, het uitbannen van twijfel

Tourspelers zijn in 90% van hun slagen optimaal geconcentreerd. Top amateurs tussen de 80 en 85%, single handicap spelers tussen de 60 en 70%. Hier gaat het dus om, hoe beter je geconcentreerd bent, des te beter je uiteindelijke score. Basis van deze concentratie is het uitbannen van twijfel, dus het maken van een duidelijke keuze. En dan, blijf bij die keuze en sta vol overtuiging achter de bal die je gaat slaan.

Het belang van een goede pre swing routine

Vervolgens is het van belang de swing uit te voeren na een goede ‘pre swing routine’. Deze routine moet gezien worden als een opbouw voor een goede concentratie. Iedereen bepaald zijn of haar eigen routine. Als de routine goed en consequent is uitgevoerd ben je ook minder snel afgeleid. Ik heb eerder gezegd: ‘De feitelijke actie om een computer aan te krijgen is het knopje ‘enter’. Het knopje ‘enter’ werkt echter alleen maar als ik het goede wachtwoord heb ingetoetst’.

Vertrouwen op wat je hebt geleerd en geoefend

Daarnaast is het van belang te vertrouwen op wat je kunt, wat je hebt geleerd en geoefend. We doen dingen zo goed als we kunnen. Als je vindt dat het beter moet, wordt het tijd om meer te oefenen en te lessen. Maak een plan, maak doelstellingen, uitdagend maar wel reëel. Een doel is iets anders dan een droom. Als je handicap 25 hebt is het niet reëel om binnen te komen met een score van onder de 80. Daarop hopen, of daar vanuit gaan, frustreert alleen en maakt het spelletje nog moeilijker dan het al is.

Nadenken over zaken die leiden tot een betere score

Nogmaals, dat het (een keer) mis gaat is logisch, het gaat er altijd om dat de volgende bal dan weer beter is. Niet meer nadenken over de foute swing, als wel beter nadenken wat van belang is om de volgende bal zo goed mogelijk te slaan. Dus niet nadenken over de score, maar over zaken die leiden tot een betere score. Eerst denken, dan doen, en dan kijken of het gelukt is. Dit zijn drie op zichzelf staande stappen.

Succes!

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact