Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Golf instructie slagvlak openzetten

Wanneer het slagvlak openzetten?

Instructievideo slagvlak openzetten

Voor een chipslag met hoogte en weinig rol (duur 1 minuut)

Video inhoud samengevat:

Ontwikkel deze routine bij het openzetten van het slagvlak

  1. Draai de stok wanneer u deze in de linkerhand heeft. Hierdoor blijven de handen in dezelfde positie.
  2. Draai vanuit de stand om de bal heen totdat de voorste rand van de zool van het slagvlak iets rechts van het doel wijst.
  3. Door de juiste golfgrip en de juiste stand blijft de balpositie gelijk en kunnen we onze natuurlijke, aangeleerde golfswing blijven maken.
  4. Swing vervolgens gewoon vanuit de schouders naar achter en draai terug naar de bal vanuit uw heupen.

In sommige situaties in het korte golfspel willen we dat de bal op de green minder door rolt. Veelal zetten golfspelers hun clubblad open wanneer er een korte afstand naar de green is te overbruggen en waarbij een obstakel dient te worden gepasseerd (bijvoorbeeld een bunker). We zetten hierbij dan het slagvlak van de golfclub open om de bal steiler te laten vertrekken. Belangrijk hierbij is dat je niet het vertrek van de bal moet willen controleren maar juist waar de golfbal neerkomt en hoe ver hij dan door gaat rollen.

Hoe het slagvlak openzetten?

Door het opendraaien van het slagvlak wijst het clubblad met de ‘leading edge’ naar rechts. Deze afwijking compenseren we door met de set-up van het lichaam meer op links te richten. De golfclub staat iets rechts van het doel terwijl de voeten dus iets links van het doel staan. Reden van dit alles is om vanuit een vertrouwde set-up positie onze eigen swing te kunnen maken.

De juiste stand van het slagvlak én het lichaam

Door de juiste stand van het slagvlak en het lichaam in te nemen blijft de balpositie gelijk aan die van een ‘normale golf swing’. Nadat u de juiste golfhouding voor het openzetten van het clubblad heeft ingenomen kan ook hier de eigen vertrouwde aangeleerde golf swing worden gemaakt: Draai vanuit de schouders, knik de polsen indien nodig en draai vanuit uw natuurlijke beweging door de bal heen.

Golftip

Voer eerst een aantal malen een proef swing uit zodat u de vertrouwde beweging voelt en sla vervolgens uw bal: de juiste set-up in slagvlak en stand lichaam aan het begin zorgt er dan automatisch voor dat de bal iets anders zal doen dan u gewend bent.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact