Speel je eigen golfspel

‘Forceren is nooit goed als je aan het golfen bent’

Het moeilijkste gedeelte van het golfspel is misschien wel om je eigen spel te spelen. Wat bedoel ik hiermee? Bijvoorbeeld, als ik met een leerling op de tee van een par 4 van zeg 300 meter sta en ik sla een bal van 200 meter wil hij dat ook. Hoe goed hij zich ook realiseert dat hij dit (nog) niet kan, zal hij in 9 van de 10 keer toch proberen alles er uit te halen om dicht bij mijn bal te slaan. Dit meestal met vervelende gevolgen. Forceren is nooit goed als je aan het golfen bent, het gaat mis!

300 meter kun je op verschillende manieren overbruggen

Bij de uitleg van het spel leggen we aan de mensen die beginnen met golfen altijd uit dat je 300 meter op vele manieren kunt overbruggen: 1 x 300, 2 x 150, 3 x 100, 4 x 75, 5 x 60, 6 x 50 om maar niet te spreken van 1 x 200 + 1 x 100. Iemand met bijvoorbeeld handicap 30 kan dus veel makkelijker 3 x 100 meter slaan en na 2 putts een bogey maken. Als ik dan een par maak wint hij de hole omdat we met handicap verrekening spelen.

Vertrouwen, rust en controle in je spel

Het belang van ‘je eigen spel spelen’ is: vertrouwen, rust en controle op de tee, vanaf de fairway, naar de green toe en op de green. We zeggen niet voor niets, sla de bal naar een plek toe waar vandaan je het makkelijkst verder kunt spelen. Dit ‘makkelijkst’ geldt alleen voor u. U bent degene die bepaalt wat makkelijk of uitdagend is. U bent degene die voelt hoe u een bepaalde dag aan het spelen bent. Als het om wat voor reden dan ook niet loopt, ga dan geen uitdagingen aan die maar de helft van de keren of zelfs minder met goed gevolg lukken. Op dat soort momenten is nauwkeurigheid veel belangrijker dan afstand. Controle is hier het sleutelwoord. Weten wat je kunt is zeker ook weten wat je op een bepaald moment niet kunt.

Het is niet belangrijk hoe anderen er voor staan

Let alleen maar op uw eigen score. Kijk dus niet naar de andere spelers en niet naar een eventueel aanwezig scorebord. Het is niet belangrijk voor uw spel hoe andere spelers er voor staan. Het kan zelfs alleen maar afleiden. Vaak is het zelfs beter om als u achter staat, vast te houden aan uw eigen plan. Als ik bijvoorbeeld in matchplay op de 18e tee sta wil ik eigenlijk niet weten of ik All Square sta of misschien wel 1 down. Ik wil een bal slaan die ik kan controleren en die sla ik het beste als ik geen afleiding heb. Het is duidelijk dat dit in matchplay moeilijker is dan in strokeplay. In strokeplay wordt het echt pas op het laatst bepaald wie er wint, wie er het laagst aantal slagen heeft gebruikt. In strokeplay weet je niet wie er al binnen is of wat er elders op de baan gebeurt. Dat is de reden dat we eerder gezegd hebben dat je matchplay zolang mogelijk moet spelen als strokeplay. Slag voor slag, bal voor bal.

Natuurlijk is de aanval de beste verdediging, maar wie zegt dat u in een verdedigende positie staat. Er zijn op een goede 18 holes golfbaan altijd meerdere holes om aan te vallen maar er zijn zeker ook holes waarop u dit absoluut niet moet doen. Behoudend spelen is soms heel verstandig. Zoals boven gezegd, de bogey op hole 18 na 3 slagen van 100 meter levert meestal meer op dan het aangaan van de uitdaging. Neemt niet weg dat het soms leuk en zelfs zinvol is om dingen uit te proberen.

Kortom, speel uw eigen spel!

Wat hiervoor nodig is? Ken uw eigen spel, weet hoever u slaat met welke stok en weet hoe u om moet gaan met de verschillende omstandigheden. Bij slecht weer heeft u altijd minder tegenstanders in de baan omdat veel spelers zich negatief laten beïnvloeden door deze omstandigheden. Klagen of zeuren is funest voor je concentratie. Acceptatie dus. Sta ’s morgens op, kijk naar buiten en stel je in op de omstandigheden. Neem alles mee wat je op dat moment nodig zou kunnen hebben. Verlies bijvoorbeeld niet de laatste holes in de regen omdat u geen droge handschoenen heeft meegenomen. Of neem als het regent een extra handdoek mee. Draag bij felle zon een petje of klep. Neem bij warm weer voldoende (niet te koud) water mee. Ken de baan waarop u speelt. Ga voorbereid de baan op!

Succes.

Houd een zelfde ‘game plan’ aan

Klassiek voorbeeld van Greg Norman bij de Masters 1996

De meest bizarre herinnering aan het fenomeen ‘speel je eigen spel’ is wel de laatste ronde van het Masters tournooi van 1996. Greg Norman, al meerdere keren tweede geworden in een Major en ook de Masters en tevens op deze plaats geëindigd door het verlies in meerdere play-offs, wilde nu eindelijk wel eens dit tournooi winnend afsluiten. Na 3 ronden stond hij maar liefst 6 slagen voor op de Engelsman Nick Faldo, -13 tegen -7. Greg was een van de meest aanvallende spelers van de Tour en had 3 dagen zijn spel gespeeld. Of het nu om de Masters ging of om de dreiging van weer een 2e plaats in een Major, Norman besloot die zondag om zijn tactiek op Augusta aan te passen en meer verdedigend te gaan spelen: uiteindelijk werd hij dus 2e met een achterstand van 5 (!) slagen op dezelfde Nick Faldo.

Hoe kon het zo fout lopen? De normaal aanvallende Greg Norman was na gaan denken over hoe de baan te spelen die hij de afgelopen 3 dagen had bedwongen. Andere stokkeuzes en dus ballen vanaf andere posities naar de green toe moeten spelen. Alles bij elkaar schudde hij zijn ‘game plan’ door elkaar om er ten slotte niet meer uit te komen.

Voorbeeld golfbaan Zoetermeer

‘Op hole 8 maak ik een birdie of een bogey’

Een ander voorbeeld: Hole 8 van Zoetermeer is 245 meter lang, een klein beetje up-hill, en een hele flauwe dogleg naar rechts. Rechts van de fairway Out of Bounds en links niet zo veel ruimte. Veel spelers zullen hier ‘behoudend’ afslaan met een hybride of een ijzer 6 waarna ze een rustig shot naar de green hebben: prima. Mensen die wat verder slaan hebben een andere keuze te maken; gaan we voor de green of ‘leggen we op’? Nu heb ik zelf niets met het afslaan met een ijzer 8 om vervolgens nog een keer met dezelfde stok naar de green te moeten slaan. Ik zeg altijd tegen mensen: op hole 8 maak ik een birdie of een bogey. Ik sla daar bijna altijd af met een driver. Als ik dat niet doe ga ik lopen nadenken en wellicht voorzichtig slaan wat absoluut ten koste gaat van mijn focus, routine en dus meestal uiteindelijk van het resultaat. Ik accepteer dus soms een bogey omdat ik anders niet lekker op de tee sta. Ik speel dus mijn eigen spel!

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact