(Zelf) Vertrouwen is waar het om draait

Beginnende golfer en topspeler

Of je nu beginnende golfer bent of een speler uit de wereld top neemt, in beide gevallen kan een golfbal bijna alleen maar goed geslagen worden als er volledig vertrouwen is in goede afloop. De beginnende golfer zal vertrouwen krijgen als hij een of meerdere goede ballen slaat. Een topspeler zal vertrouwen krijgen als hij op de driving range goede ballen slaat en dus op zijn techniek kan vertrouwen. Het vertrouwen van de topspeler zal natuurlijk versterkt worden door goede resultaten in golfwedstrijden.

Als vergelijking zet ik leerlingen vaak in gedachte achter een muur van 1000 steentjes. Elke keer als de golfspeler een goede golfbal slaat gaat er een willekeurig steentje uit de muur. Hoe meer goede ballen, hoe meer gaten er in de muur komen. Het doel wordt langzaam zichtbaar. Meer gaatjes en de bestaande gaten worden groter. Langzaam worden dingen duidelijk en gaat men beter spelen. Het spel wordt overzichtelijker, het wordt allemaal duidelijker en de golfspeler krijgt meer en meer vertrouwen.

Een nadeel bij golfen is echter dat de muur nooit helemaal omgaat, er blijven altijd stenen staan of op de grond liggen. Om wat voor reden dan ook blijven we golfballen naar links of naar rechts slaan met eventuele vervelende gevolgen. De werkelijke kracht van vertrouwen is om na een of meer mindere ballen met een goed gevoel naar de volgende toe te lopen. Hoe slecht het op een dag ook gaat, probeer bij elke golfbal te denken dat het deze keer gaat lukken.

Waarop moet men vertrouwen?

Op volgorde van beginnende speler naar wedstrijdspeler geef ik een aantal zaken aan waar we op moeten gaan vertrouwen.

1. Het raken van de bal.

Beginnende spelers hebben vaak de neiging naar de bal toe te slaan. Vaak krijgen wij als professionals te horen, ‘ja maar ik moet de bal toch raken’.

2. Het in de lucht slaan van de bal.

Hoogte is mechanisch gezien afhankelijk van twee factoren: hoek – maal - snelheid. Welnu, wij hebben het slagvlak van uw stok schuin gemaakt en u ontwikkelt door uw beweging een bepaalde snelheid. Dus, ziedaar, de bal gaat als vanzelf de lucht in. Niet dus, met name bij het chippen en bij de bunkerslagen gaan veel mensen van alles proberen om er maar voor te zorgen dat de bal omhoog gaat. En, u begrijpt het al, hierdoor gaat het juist mis.

3. Het recht slaan van de bal.

Golf is een van de weinige sporten waarbij u niet hoeft te sturen. Dit komt voornamelijk omdat u niks met een tegenstander heeft te maken. U heeft door uw houding aan te nemen, op voorhand een richting bepaald waar u de bal naar toe wilt slaan. In het stukje over oplijnen vertellen we dat u de stok en uw voeten dezelfde kant op moet zetten en vervolgens uw swing moet uitvoeren. Als ik vervolgens tijdens mijn swing mijn handen ga gebruiken of juist ga verkrampen dan ben ik mijn richting weer kwijt. Veel mensen zie je bijvoorbeeld bij het putten hun rechter wijsvinger tegen de stok aanleggen om te kunnen sturen (bij linkshandige mensen is dit de linker wijsvinger). Door deze sturing kan ik het uitholen wel vergeten, zeker bij de langere putts.

4. Vertrouw op uw routine.

Goede voorbereiding is het halve werk, misschien wel meer. Nog een keer een vergelijking: als u ‘s morgens uw computer opstart duwt u 5 knopjes in om vervolgens met de ‘enter’ toets het apparaat in werking te zetten. Als u een knopje overslaat zal ‘enter’ niet werken. Ook als de vereiste volgorde niet klopt zal ‘enter’ niet werken. Als u de bedoelde 5 toetsen allemaal goed induwt denkt u niet meer na over ‘enter’: de feitelijke actie om de computer aan het werk te zetten gebeurt volledig onbewust omdat uw voorbereidende werk goed is. Zo moet uw swing ook aan gaan voelen. Ik heb in de afgelopen 37 jaar dat ik golf nog nooit gedacht ‘laat ik nu mijn swing eens beginnen’. Mijn swing begint als ik er klaar voor ben (lees ook het stuk over focussen).

5. Vertrouw op uw techniek en accepteer dat het een keer, of vaker, mis gaat.

Als u bijvoorbeeld handicap 24 heeft zult u altijd veel bogey’s en een aantal dubbel bogey’s maken: ‘So be it’. Bijvoorbeeld, een reden dat de mensen die moeite denken te hebben met bunkerslagen er daadwerkelijk moeite mee hebben is, dat ze op het moment dat ze een bunker inlopen a, verkrampen en b, iets anders gaan doen dan hetgeen ze hebben aangeleerd. Ze gaan een andere swing maken waar ze dus, logisch, geen vertrouwen in hebben. Een ander voorbeeld, als u gemiddeld 4 parren maakt tijdens een ronde moet u niet teleurgesteld zijn als het er een keer maar 3 zijn. Uw handicap is immers een weergave van uw GEMIDDELDE spelniveau.

Geloof in eigen kunnen

Vertrouwen komt door het slaan van (veel) goede golfballen dus niet direct de moed verliezen als er een keer één of twee missers tussen zitten. Geloof in je eigen kunnen is het belangrijkste voor elke sporter, dus ook voor golfers.

Ik hoop dat ik u weer een stapje verder de goede richting heb opgestuurd. Ga uit van materiaal en techniek. Wij hebben de golfclubs dusdanig voor u gemaakt dat u ‘alleen’ nog maar uw golfswing hoeft uit te voeren. Wilt u een hogere golfbal slaan pakt u een schuine golfclub en moet de golfbal ver dan pakt u een lange golfclub, beide met dezelfde basistechniek.

Oplossingen

1. Veel ballen slaan, eventueel vanaf een tee. Als u puur en alleen uw techniek oefent maakt het mij niet zoveel uit of dat vanaf een tee of vanaf de mat gebeurt.

2. Zie ‘chippen’ en ‘natuurlijke swing’. Begin met een kleine beweging en realiseert u zich dan dat een bal geslagen met een kleine swing dus weinig snelheid heeft en dus nooit (heel) hoog kan gaan. Begin met een ijzer 9. Als u een schuinere stok pakt zult u meer de neiging krijgen de bal te scheppen, de bal MOET immers hoger.

3. Ben er van overtuigd dat u goed staat, dat u de goede kant opstaat. Ga op een driving range eerst achter uw mat staan om te weten welke kant de ballen op moeten vliegen. Begin ook hier met rustige swings zodat u de neiging kunt onderdrukken om ver te slaan.

4. Ontwikkel een comfortabele routine met uw golfprofessional. Laat uw swing pas beginnen als u er klaar voor bent. Dit is een ervaring die in het begin vreemd aan zal voelen maar wel tot beter resultaat zal leiden, zeker op langere termijn.

5. Blijf vasthouden aan uw aangeleerde techniek. Het is belangrijk om als het mis gaat toch aan dezelfde swinggedachte te blijven denken. Echter, wat op de driving range werkt, werkt op de baan ook. Juist in lastige situaties is het van belang bij uw vetrouwde techniek te blijven, juist in die situaties bent u daarvan afhankelijk.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact