Golfvideo alerts Over ons Nieuws Contact

Speeltempo op de golfbaan

Het snel of juist langzaam spelen is altijd een (vervelend) onderwerp. Wij zeggen altijd: je hoeft niet snel te spelen als je maar doorspeelt. Mensen die ver slaan moeten langer wachten tot ze weer kunnen spelen. Mensen die beginnen met golfen of net hun baanpermissie of handicap 54 hebben behaald, zullen wat meer tijd nodig hebben dan de gevorderde speler. Geen probleem, als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt dan zijn er op de golfbaan weinig of geen problemen te verwachten.

Toch zijn er momenten dat we moeten wachten en dat blijft vervelend. De oplossing is niet om sneller te gaan spelen, omdat we dan ook slechter gaan spelen en dus weer meer tijd nodig hebben. Ook het aandringen bij een flight leidt tot onrust met verlies van tempo als gevolg. Het doorlaten is dan de meest voor de hand liggende oplossing.

Golfspelers doorlaten

Doorlaten is heel gewoon en verstandig. De reden dat ik dit zeg, is dat veel mensen dit als gênant zien of andersom. De golfspelers die worden doorgelaten gaan sneller spelen met genoemde gevolgen van dien. Laat golfspelers rustig door en laat deze spelers rustig doorlopen voordat u zelf weer gaat slaan. Maak pas aanstalten te gaan slaan als de mensen voor u daadwerkelijk buiten bereik zijn. Ga dus ook geen oefenswings maken terwijl spelers voor u nog in het zicht zijn.

Tips voor een prettige ronde op de golfbaan

Hieronder volgen enkele tips om uw ronde zo prettig mogelijk te laten verlopen. Voor u en voor uw medegebruikers van de golfbaan.

 1. Wees ruim op tijd (de meeste golfbanen houden 10 minuten aan) op de eerste tee.
 2. Geef alles een vaste plek in uw golftas en uw broekzak als u gaat spelen. Zorg dat u uw tees, uw markers, uw pitchfork bij de hand heeft als u ze nodig heeft. Geef uw golfhandschoen een vaste plek en zorg ervoor dat uw golfclubs opgeruimd in uw golftas zitten, zodat u niet naar een bepaalde golfclub hoeft te zoeken.
 3. Kies indien mogelijk alvast uw golfclub terwijl een ander speler (af)slaat. Op de golfbaan kunt u uw situatie alvast beoordelen zodat u sneller kunt spelen.
 4. Zet uw golftas zodanig neer zodat u na uw slag direct weg kunt lopen. Het is handig om uw golfclub direct schoon te maken. Even later kost het ook meer tijd omdat het vuil vast kan gaan zitten.
 5. Maak niet teveel oefenswings. Een oefenswing is niet perse om te oefenen maar meer om uw ritme weer even aan te voelen na het slaan van uw vorige bal.
 6. Afgezien van wanneer u mee gaat zoeken, kunt u alvast naar uw golfbal lopen om hem sneller te kunnen spelen.
 7. Blijf uw bal niet te lang zoeken en zoek niet naar een bal als u weet dat hij Out of Bounds ligt. Mocht u 5 minuten willen zoeken, laat de achteropkomende partij dan door op het moment dat duidelijk wordt dat uw golfbal niet snel te vinden is. Onthoudt hierbij: eenmaal andere golfspelers doorgelaten blijft doorgelaten.
 8. Schat afstanden in tijdens het lopen of gebruik de sprinkler putjes op de golfbaan voor het schatten van de afstanden. Dit kan tijdens het lopen en hoeft niet pas als u bij uw golfbal bent.
 9. Zet uw golftas in de looprichting naar de volgende hole. Neem een of twee golfclubs mee naar de green om te chippen en te putten. Om uw extra golfclub niet te vergeten, is het verstandig om deze in de looprichting naar uw golftas te leggen.
 10. Bekijk uw putting lijn terwijl uw medespeler aan het putten is. Kijk ook naar de rol van zijn of haar putt zodat u er mogelijk iets van kunt leren. Nog beter, bekijk de contouren van de hele green nog voordat u deze oploopt. Kijk eerst naar het totaalbeeld en daarna naar relevante details.
 11. Haal losse natuurlijke voorwerpen van uw putting lijn als uw medespeler zijn lijn bekijkt. Repareer uw pitchmark voordat u uw golfbal markeert. Leg de vlag op een praktische plaats neer als u hem uit de hole haalt, of pak hem al weer op als u zelf klaar bent met putten.
 12. Als u klaar bent met spelen, verlaat de green dan zo snel mogelijk zonder uw eventuele extra golfclub te vergeten. Tel de score onderweg naar de volgende hole na en noteer hem aldaar aangekomen.

Nog beter leren golfen? Stel je vraag aan de PGA pro

Aanhef *
Golftips alert

Golfmeester

Willem de Haes is PGA golfprofessional
en streeft ernaar om jouw golfspel leuker te maken en vragen op een duidelijke manier te beantwoorden.

Golfvraag? Gratis golf video's

Leren golfen zoals het hoort
Contact